Перейти до вмісту
Izvarina

Великодні клопоти

Recommended Posts

тема про пасхальный хлопоты, так что можно и это сюда вставить))) Это с Википедии.

 

Па́ска, також — баба, папушник (грец. πάσχα) —великдневий обрядовий здобний хліб, що виготовляється в Україні та ареалах традиційного розселення українців..

Зазвичай пасок випікають кілька, різних розмірів, часом для кожного члена родини, і обов'язково одну велику — для всіх .

Для випікання пасок є спеціальні форми — керамічні пасківники (зараз використовують і звичайні кастрюлі). Пасківники змащують смальцем або вершковим маслом, на третину наповнюють тісто і дають «підійти». Потім оздоблюють прикрасами з тіста. Садовлять паску і виймають її з печі з молитвою. Бажано, щоб під час випікання пасок на кухні панували тиша і спокій, щоб до плити підходило якомога менше людей, не гупали двері і не брязкотів посуд.

Раніше процес приготування паски займав цілу добу. Так, в середу ввечері готували опару для паски. Яйця завчасно вбивали в окремий посуд і залишали трохи постояти. Тоді жовтки червоніли і паска була жовтішою. Замішену опару ставили на ніч в тепле місце, а вночі прокидалися й дивилися, чи досить вона тепла, чи гарно росте. Зазвичай, ставили на лежанки.

«Якщо ті були надто гарячі, то підставляли брусочки, аби опара не підварилась. А вже вранці в Чистий четвер до опари додавали борошно і замішували тісто. Протягом всього року завжди залишали для пасок найкраще борошно. Замісивши, тісто лишали на 4-6 годин рости. Потім вже з готового тіста виробляли паски у циліндричних формах, знову лишали їх ще на 2-3 години доростати. В той же час розтоплювали піч і ставили пекти паску приблизно на 40-50 хвилин»

Сьогодні випікання паски займає значно менше часу. Достатньо в середу звечора замісити тісто, розвівши в магазинних дріжджах, і покласти його в тепло, аби на ранок, щойно прокинувшись, можна було одразу замішувати паски і ставити їх до печі.

Паски печуть у Страстну п"ятницю. Як тільки господині посадять паски в піч і загнітять їх свяченою вербою, вони йдуть на город і садять розсаду — «щоб капуста була здорова, як паска». Паски в печі вони накривають хусточками, які потім зберігаються і, як треба, вживаються на підкурювання від бешихи. Якщо верх паски западе або вона виявиться порожня всередині, то це віщує нещастя — хтось, кажуть, помре в цьому році. Самі ж паски пеклися так: робили опару на молоці, до опари додавали муки та яєць і місили тісто. В тісто клали імбир: жовтий і білий; жовтий — для «краси», а білий — для «духу». Додавали ще настоянки на шафрані. Виробляючи паски, клали їх у високі форми, а зверху накладали хрест із тіста і «шишки». На якийсь час ці форми з пасками ставили в тепле місце — «щоб паски посходили». Коли паски вже посходили, їх садовили в напалену піч. Паски пекли завжди з білої пшеничної муки і тільки один раз на рік — на Великдень.

Поки замішане для паски тісто росте, його накривають рушником, і зверху у вигляді хреста ставлять свячену напередодні в неділю вербу. А перед тим, як покласти паску пекти, у форму складуть навхрест два колоски освяченої на останню Трійцю пшениці. Існує також переконання, що якщо до оселі, коли господиня вийматиме з печі паску, зайде хтось чужий — то поганий знак.

Готовність паски перевіряють, обережно встромивши в неї тоненьку трісочку: якщо вона суха — паска готова. Аби верх паски не підгорів, можна (коли він достатньо підрум'яниться) покласти на нього змочений у воді кружечок паперу.

Особливим різновидом є сирна паска - спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, та з літерами «ХВ», що має означати перемогу Христа над смертю та його Світле Воскресіння.

 

Подібними до української паски стравами у сісдніх культурах є:

  • куліч (рос. кулич) — Великодній хліб у Росії;
  • паска (рум. Pască) — традиційна румунська випічка, що складається з яєць, свіжого сиру, родзинок і цукру, яку особливо часто готують на Великдень;
  • козонак (рум. Cozonac) — традиційний румунський та болгарський пиріг, який готують на Різдво та Великдень;
  • мазурки (пол. Mazurek) — традиційне польське Великоднє печиво.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Поставила я заварное тесто,а сама читала другие форумы. Сначала нашла книгу укр.кухни 100 летней давности. А потом вот что нашла и притащила вам.

 

Валерий Войтович "Украинская мифология"

 

Пасха (Паска) - слово еврейское, измененное греками и в таком виде перешло в наш язык. В целом, это -- 1) христианский праздник Воскресения Христового. Пасхой завершается семинедельный Великий пост, который готовит верующих к достойной встрече праздника; 2) кислый или сладкий хлеб, который готовят на <Вэлыкдэнь>. Паска с медом называется медовой; без меда и сахара - кислой.

 

Митрополит Иларион (Огиенко) пишет "Украинцы паской называют <вэликодню> булку, освяченную в церкви после <великодней> службы, которая заканчивается с восходом солнца. Патриарх константинопольский Еремия, находясь в Украине, обратил внимание на наш обычай святить паски и мясо на <Вэлыкдэнь> и назвал его еретическим; по этому поводу в 1591 г. целый украинский епископат издал грамоту к украинскому народу". Этот обычай был запрещен под страхом проклятия, но это не вывело стародавних традиций. Вскоре грамоту 1591 г. отменили.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
Поставила я заварное тесто,а сама читала другие форумы[/

 

Я уже поставила пасочки на расстойку в формочках и тоже зашла почитать форум:)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

А у меня тесто на первой расстойке стоит)))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

А у меня уже вторая партия дорасстаивается. Первая пойдёт на вынос сейчас. И Сусликовая творожная в холодильнике загорает уже.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Тоже поставила,и вот только закончила последний замес,с изюмом,и так побольше положила- звонит дочка и просит вообще не добавлять изюм....ее парень не ест...а они уезжают гулять на несколько дней и как же без пасочек?????

Вот пришлось ставить вторую партию,а теперь думаю- кто же это все съест????уверенна,что я....но я же на диете.....наверное заморожу часть теста:-) пока вам писала- нашлося решение вопроса:-)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

А у меня тесто на первой расстойке стоит)))

И у меня)))

Необычность в том, что мы сейчас в Трускавце :gerlcaused: , живем у моих родственников ( родственники уехали на юбилей), я с собой взяла все продукты и решила все же испечь пасочки. Ну не могу я бехз этого ритуала. В прошлом году в АТО пекла, жалко , в том году не получилось :(

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Лиля-Люлёк морозит готовые пасочки. И даже очень они потом быстро едятся))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

И я похвастаюсь!

У меня вчера впервые за три года получился Мясоедовский именно такой,

как описан у Изюминки!!!

Тесто было бесподобное, замесилось за 15 минут насадкой К от Кенвуда!

Прям видела, как этот шелковистый колобок отстает от стенок дежи)))

Расстоялся красиво, выпекся отлично!!!

 

А еще я сразу за ним сделала Кулич на сливках!

Хотите посмеяться?

Я ж в последовательность действий сначала не очень вчитывалась,

а когда начала делать- оказалось, что это почти то же, что и Мясоедовский,

только на сливках и все действия за раз делаются!

Но какой же он пушистый и мягусенький вышел!

Вот теперь думаю: это я недопекла или он такой и должен быть?

Щас пойду в нужную тему и спрошу!!!

Вкусы еще не сравнивала.

 

Это я к чему рассказываю: пекла вчера, в Страстную пятницу!

Так боялась, что ничего не получится!

И так здорово все получилось, как никогда!)))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@AlenaT,здорово!! Так приятно!!

Надо тоже попробовать это мясоедовский,так его все хвалят! Или на сливках уже сразу:-) раз это одно и тоже!

А мои в духовке стоят - запах...голова кружится:-)

Я по совету Ларисы купила коричневые бумажные формы,в общем решила все испечь( это все жадность....).

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Тань, и как бумажные формы себя ведут при выпечке?

У меня соседкина дочка пекла, говорит, непривычно, формы на разные боки

деформируются...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Мои пасочки готовы! Пекла в бумажных формах. Все хорошо,но мне все же привычней в металлических...дело вкуса...

Ой,@AlenaT,увидела твой вопрос. Не деформировались,у меня были они плотные такие. Но мне красивее вот так,в метал.форме. И украшать приятней.

post-12-0-79510800-1462022968_thumb.jpg

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!!

А чего это ты нашими хлопотами полюбуешься, а сама что не хлопочешь? :gerlcaused: 

Вот и я уже с пасками, справилась :girl_red:. Не думала что хватит сил все это осилить :smilie_girl_066: . После ремонта кухни вся квартира как в ремонте побывала, еще полно недоделок, но чтобы я была спокойна мой плиту на место в первую очередь поставил :girl_wink:
  Вот я и успокоилась,  паски есть, яйца покрашены, внуками разрисованы :girl_haha:, а все остальное мелочи.

 

 

как бумажные формы себя ведут при выпечке?

 Нормально себя ведут,  если положить в них тесто и не разровнять то,  конечно же при подъеме  их перекосит  из- за неравномерности распределения теста.

Я в них пеку паски на подарок, очень удобно, а для себя люблю в металлических выпекать :girl-yes:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Тань, и как бумажные формы себя ведут при выпечке?

У меня соседкина дочка пекла, говорит, непривычно, формы на разные боки

деформируются...

Алена, формочки бумажные ведут себя прекрасно

gallery_400_77_2361305.jpg

Это у меня сегодня с утра.

А это я их уже приодела немножко :girl_haha:

gallery_400_77_1937130.jpg

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Глазурь какая красивущая с такими жирными потеками!)))

По какому рецепту?

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Глазурь какая красивущая с такими жирными потеками!)))

По какому рецепту?

f

Глазурь "Украса" из пакетика:)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Халявишь?)))

Ты потом напиши, при нарезке она осыпается?

Никак не могу найти такую глазурь, чтоб она ложилась толстым слоем,

при этом хорошо высыхала и не осыпалась при нарезке!

Во задача!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!!

 

Это что это такое было что?!!! 

 

 

 

Я уже тоже пасочки испекла, украсила.... уже и нет одной)))) Чуть теплой мы ее тавос...

 

Ленуся, от имени и по поручению всех моих постоянных и мамы свежеприбывшей - респект тебе! :girlhand:  :girl_love:  Очень хороша, очень! :da:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

  Дианчик, только подумала о том, как  у тебя дела :girl_184: ...    На здоровье! :flowerss: Рада что  рецепт тебе понравился :friends:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

  Дианчик, только подумала о том, как  у тебя дела :girl_184: ...    На здоровье! :flowerss:

 

Ленуся, спасибо, отлично! Очень довольна! И вымесила хорошо... час месила руками до окна домесилась))) качалке спасибо471584d1343d811f33d64a7f404bc20d.gif, даже не захекалась)))))

 

А ты рецепт выставляй, роскошный же, обязательно должен быть у нас  :good2:  :smilie_essen:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

у меня что то пасочки еле поднимаются  :(  счас в духовку буду ставить, хоть бы там дошли

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Халявишь?)))

Ага:))

Обычно осыпается при нарезке, как в этот раз получится - отпишусь. Она какая-то необычная получилась, раньше потеков не было и застывала дольше. Сейчас твердая и глянцевая получилась.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

×