Перейти до вмісту
Справжня господиня

Лайфхаки при консервуванні

Recommended Posts

Пропоную в цій темі ділитися хитрощами, які допомогають нам в процесі консервування.

Посуд, приладдя, спеції, зберігання, способи закаток та закруток тощо.

5429228826019362554.jpg

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Дівчатка, порадьте мені кришки для консервації під ключ (закатку). Зараз багато продається, бо сезон настав. Треба з м*якої бляхи, щоб ключ катав легко. Бо колись купила в акцію в Аврорі, а вони прям складочками знизу заламувалися від ключа. То бляха така жорстка, не годиться, так з ними намучилася.

Мені не треба оті з картинами та візерунками художніми зверху, вони дорогі. Щось проще, та щоб не заіржавіли через місяць. 

Поки маю запас штук на 30 з минулого року, та ще оті під закрутку є нові.

Поділитися повідомленням

Свєтуль, я стараюсь брати кришки з малюнками. Мені здається вони більш  мʼякі Може трішки дорожче, але катаються легко.  І легче  і  на ключ і на руки)

Поділитися повідомленням

Я ось тут собі на сьомому десятку років відкрила очевидний факт. Я навчилася правильно закривати кришки твіст-офф! Тільки не хіхікайте, я реально неправильно їх закривала. Ну, тобто банки були закриті і не протікали, все нормально. Просто іноді сам процес не відразу виходив, потрапити різьбленням до тих канавок іноді не з першого разу вдавалося. А зараз – ТА-ДАМ! - Сам фокус.
Кришку кладемо на банку, починаємо крутити проти годинникової стрілки до помітного клацання – кришка села у бороздку – і після цього вже закручуємо кришку за годинниковою стрілкою до упору.
Ось і вся хитрість.
Напевно, всі про це знають, одна я як вася радію "відкриттю"

Поділитися повідомленням

10 годин тому, Natali06 сказав:

Свєтуль, я стараюсь брати кришки з малюнками. Мені здається вони більш  мʼякі Може трішки дорожче, але катаються легко.  І легче  і  на ключ і на руки)

Та я ж не про самі малюнки, я про виробника чи напис на кришках. Ну там Полінка, Подарунок літа, Хуторянка тощо. Якщо є фото, то зовсім добре.

В нас є кришки з чорним покриттям і на ньому прям картини - петриківська розпис, орнаменти, прям картини. Вони дорогі, хочеться подешевше. Чи купити такі...

Поділитися повідомленням

Ну раз я цю тему зробила, то напишу, як в мене.

Коли була в мене дача, то було зовсім інакше, але зараз я в квартирі і ще працюю 3 через 3. Тому всі закупи і закрутки роблю періодично, а не кожен день як раніше. Доводиться робити деякі запаси з урахуванням цього.

Раніше пішла нарвала листя хріну на городі чи сусідка дала. Зараз я при нагоді купляю на базарі великий пучок листя, ріжу ножицями на невеликі кусочки і засушую. Сушити треба в темному місті, тоді листя будуть зеленого кольору. А як консервую, то кладу в банку той гербарій. Листя зберігаю в картонному закритому ящичку. От тільки трошки посушила, вже вчора в огірки сувала.

20250706_000215.thumb.jpg.39d5f99fa8fc48f0b76e71b94dc177e2.jpg

Кріп раніше на дачі було косою косити. Я виривала оті "дерева" з добре розвиненим насінням. Зонтики окремо сушила, а все бадилля різала кусочками і теж сушила. Знаєте, як восени вже в жовтні добре з ним помідори квасити, бо де ж той кріп.

Насіння кропу теж збирала, іменно воно дає той дух в консервації. Один рік в мене голого насіння було пляшка 2л!  Сиплю насіння в банки замість свіжого кропу.

Також сушила листя вишні і смородини.

В спеціальному ящичку для консервації в мене лежать лавровий лист, насіння гірчиці, духмяний і гіркий перець горошком , гвоздика, сода, часник, гіркий перець свіжий і сушений, насіння кропу, гербарій. З ящичка беру тільки на закрутки. Бо я  тоді не мечусь по кухні в пошуках чогось, бо буває треба прям зараз. 

А в вас як?

Поділитися повідомленням

В 05.07.2025 в 16:54, Справжня господиня сказав:

Дівчатка, порадьте мені кришки для консервації під ключ (закатку). Зараз багато продається, бо сезон настав. Треба з м*якої бляхи, щоб ключ катав легко. Бо колись купила в акцію в Аврорі, а вони прям складочками знизу заламувалися від ключа. То бляха така жорстка, не годиться, так з ними намучилася.

Мені не треба оті з картинами та візерунками художніми зверху, вони дорогі. Щось проще, та щоб не заіржавіли через місяць. 

У мене вся консервація стоїть у погребі, але він досить вологий, тому іржа на кришках - вічна проблема. В минулому році експериментувала:

- частину кришок (за порадою знайомих) густо намазувала вершковим маслом та обгортала харчовою плівкою.  Толку ніякого! Ще й масло запліснявіло. :0326:

- частину кришок обгортала фольгою.  Цей варіант мені сподобався.  Поки що всі кришки без іржі. Не знаю, як далі буде, бо варення, наприклад, у мене може не один рік стояти.   :girl_red:

Щодо виробника кришок, то я не дуже звертаю на це увагу, беру, які по акції трапляються. Але в мене кришки зазвичай чоловік закатує, то мені не треба зусилля прикладати. :biggrin:

Поділитися повідомленням

У мене як таких лайфхаків і немає, я мало консервую, але:

- помідори обов'язково закриваю у великі 4-х літрові банки з широкою горловиною - можна закласти багато помідор, м'ясистих, їх легко закладати в таку банку, і головне, їх легко діставати,

- консервую тільки під кришку твіст, бо не вмію ключем закривати,

- банки стерилізую в мікрохвильовці, у мене духовка-мікрохвильовка, великий об'єм робочої камери. За один раз запхнула всі банки, налила в кожну на палець води і на 7 хвилин включила мікрохвильовку. Кришки проварюю.

- стараюся один вид консервації закривати в однакові банки - так легше ідентифікувати, складати, і взагалі симпатичніше)

- і найголовніше - все обов'язково підписую, бо хоч і мало консервую, іноді кручу в руках ту банку: що це? коли це закривалося?

Поділитися повідомленням

14 години тому, Магда сказав:

- і найголовніше - все обов'язково підписую, бо хоч і мало консервую, іноді кручу в руках ту банку: що це? коли це закривалося?

Це про мене. 😀 Теж все підписую. 

Поділитися повідомленням

16 годин тому, Магда сказав:

- стараюся один вид консервації закривати в однакові банки - так легше ідентифікувати, складати, і взагалі симпатичніше)

Не уявляю, як це в однакових банках кожен вид. В мене огірки в банках і 1л, і 1,5, і 2 л. Яку банку взимку треба, ту і відкриваю.

І видів банок же не багато, в мене ідуть і в ,05, і в 0,7, і в 0,9 і 1л. Який залишок в каструли маю, ту банку і беру, от і різні виходять. Це все інше, крім огірків і помідорів, помідори в мене йдуть в тару від 1,5 до 3л (є 1,8,  2,7 всякі).

Банки я підписую вже років 30, не менше. Як з*явилися в продажу оті кольорові цінники, так і використовую їх. Ліпляться добре, знімаються гарячою водою. Кожний рік в мене інший колір цінників, так легше бачити стару банку в купі. На ціннику пишу рік (00,,,,22,,,,25), іноді на варення пишу ще й назву. А якщо пробую якись новий рецепт, то пишу №... чи назву, а в тетрадці воно в мене записано по номерах та чиї і звідки. Можу поруч на другому ціннику зробити якусь помітку (без оцту, солі 1 ст.л....)

Іноді взагалі можу рецет написати, щоб не забулося. 

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз