Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 21 червня Пропоную в цій темі ділитися хитрощами, які допомогають нам в процесі консервування. Посуд, приладдя, спеції, зберігання, способи закаток та закруток тощо. 4 Наташшшка, lana19, УкраІнка та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 5 липня Дівчатка, порадьте мені кришки для консервації під ключ (закатку). Зараз багато продається, бо сезон настав. Треба з м*якої бляхи, щоб ключ катав легко. Бо колись купила в акцію в Аврорі, а вони прям складочками знизу заламувалися від ключа. То бляха така жорстка, не годиться, так з ними намучилася. Мені не треба оті з картинами та візерунками художніми зверху, вони дорогі. Щось проще, та щоб не заіржавіли через місяць. Поки маю запас штук на 30 з минулого року, та ще оті під закрутку є нові. 2 Natali06 та fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Natali06 18 220 Опубліковано: 5 липня Свєтуль, я стараюсь брати кришки з малюнками. Мені здається вони більш мʼякі Може трішки дорожче, але катаються легко. І легче і на ключ і на руки) 2 fronya40 та Справжня господиня reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 5 липня Я ось тут собі на сьомому десятку років відкрила очевидний факт. Я навчилася правильно закривати кришки твіст-офф! Тільки не хіхікайте, я реально неправильно їх закривала. Ну, тобто банки були закриті і не протікали, все нормально. Просто іноді сам процес не відразу виходив, потрапити різьбленням до тих канавок іноді не з першого разу вдавалося. А зараз – ТА-ДАМ! - Сам фокус. Кришку кладемо на банку, починаємо крутити проти годинникової стрілки до помітного клацання – кришка села у бороздку – і після цього вже закручуємо кришку за годинниковою стрілкою до упору. Ось і вся хитрість. Напевно, всі про це знають, одна я як вася радію "відкриттю" 2 1 Natali06, УкраІнка та РАДУШКА reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 6 липня 10 годин тому, Natali06 сказав: Свєтуль, я стараюсь брати кришки з малюнками. Мені здається вони більш мʼякі Може трішки дорожче, але катаються легко. І легче і на ключ і на руки) Та я ж не про самі малюнки, я про виробника чи напис на кришках. Ну там Полінка, Подарунок літа, Хуторянка тощо. Якщо є фото, то зовсім добре. В нас є кришки з чорним покриттям і на ньому прям картини - петриківська розпис, орнаменти, прям картини. Вони дорогі, хочеться подешевше. Чи купити такі... Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 7 липня Ну раз я цю тему зробила, то напишу, як в мене. Коли була в мене дача, то було зовсім інакше, але зараз я в квартирі і ще працюю 3 через 3. Тому всі закупи і закрутки роблю періодично, а не кожен день як раніше. Доводиться робити деякі запаси з урахуванням цього. Раніше пішла нарвала листя хріну на городі чи сусідка дала. Зараз я при нагоді купляю на базарі великий пучок листя, ріжу ножицями на невеликі кусочки і засушую. Сушити треба в темному місті, тоді листя будуть зеленого кольору. А як консервую, то кладу в банку той гербарій. Листя зберігаю в картонному закритому ящичку. От тільки трошки посушила, вже вчора в огірки сувала. Кріп раніше на дачі було косою косити. Я виривала оті "дерева" з добре розвиненим насінням. Зонтики окремо сушила, а все бадилля різала кусочками і теж сушила. Знаєте, як восени вже в жовтні добре з ним помідори квасити, бо де ж той кріп. Насіння кропу теж збирала, іменно воно дає той дух в консервації. Один рік в мене голого насіння було пляшка 2л! Сиплю насіння в банки замість свіжого кропу. Також сушила листя вишні і смородини. В спеціальному ящичку для консервації в мене лежать лавровий лист, насіння гірчиці, духмяний і гіркий перець горошком , гвоздика, сода, часник, гіркий перець свіжий і сушений, насіння кропу, гербарій. З ящичка беру тільки на закрутки. Бо я тоді не мечусь по кухні в пошуках чогось, бо буває треба прям зараз. А в вас як? 6 lana19, Наташшшка, УкраІнка та 3 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
УкраІнка 6 961 Опубліковано: 11 липня В 05.07.2025 в 16:54, Справжня господиня сказав: Дівчатка, порадьте мені кришки для консервації під ключ (закатку). Зараз багато продається, бо сезон настав. Треба з м*якої бляхи, щоб ключ катав легко. Бо колись купила в акцію в Аврорі, а вони прям складочками знизу заламувалися від ключа. То бляха така жорстка, не годиться, так з ними намучилася. Мені не треба оті з картинами та візерунками художніми зверху, вони дорогі. Щось проще, та щоб не заіржавіли через місяць. У мене вся консервація стоїть у погребі, але він досить вологий, тому іржа на кришках - вічна проблема. В минулому році експериментувала: - частину кришок (за порадою знайомих) густо намазувала вершковим маслом та обгортала харчовою плівкою. Толку ніякого! Ще й масло запліснявіло. - частину кришок обгортала фольгою. Цей варіант мені сподобався. Поки що всі кришки без іржі. Не знаю, як далі буде, бо варення, наприклад, у мене може не один рік стояти. Щодо виробника кришок, то я не дуже звертаю на це увагу, беру, які по акції трапляються. Але в мене кришки зазвичай чоловік закатує, то мені не треба зусилля прикладати. 2 lana19 та Справжня господиня reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Магда 2 349 Опубліковано: 11 липня У мене як таких лайфхаків і немає, я мало консервую, але: - помідори обов'язково закриваю у великі 4-х літрові банки з широкою горловиною - можна закласти багато помідор, м'ясистих, їх легко закладати в таку банку, і головне, їх легко діставати, - консервую тільки під кришку твіст, бо не вмію ключем закривати, - банки стерилізую в мікрохвильовці, у мене духовка-мікрохвильовка, великий об'єм робочої камери. За один раз запхнула всі банки, налила в кожну на палець води і на 7 хвилин включила мікрохвильовку. Кришки проварюю. - стараюся один вид консервації закривати в однакові банки - так легше ідентифікувати, складати, і взагалі симпатичніше) - і найголовніше - все обов'язково підписую, бо хоч і мало консервую, іноді кручу в руках ту банку: що це? коли це закривалося? 1 Справжня господиня reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
УкраІнка 6 961 Опубліковано: 12 липня 14 години тому, Магда сказав: - і найголовніше - все обов'язково підписую, бо хоч і мало консервую, іноді кручу в руках ту банку: що це? коли це закривалося? Це про мене. 😀 Теж все підписую. 2 Справжня господиня та Магда reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 811 Опубліковано: 12 липня 16 годин тому, Магда сказав: - стараюся один вид консервації закривати в однакові банки - так легше ідентифікувати, складати, і взагалі симпатичніше) - і найголовніше - все обов'язково підписую, бо хоч і мало консервую, іноді кручу в руках ту банку: що це? коли це закривалося? Не уявляю, як це в однакових банках кожен вид. В мене огірки в банках і 1л, і 1,5, і 2 л. Яку банку взимку треба, ту і відкриваю. І видів банок же не багато, в мене ідуть і в ,05, і в 0,7, і в 0,9 і 1л. Який залишок в каструли маю, ту банку і беру, от і різні виходять. Це все інше, крім огірків і помідорів, помідори в мене йдуть в тару від 1,5 до 3л (є 1,8, 2,7 всякі). Банки я підписую вже років 30, не менше. Як з*явилися в продажу оті кольорові цінники, так і використовую їх. Ліпляться добре, знімаються гарячою водою. Кожний рік в мене інший колір цінників, так легше бачити стару банку в купі. На ціннику пишу рік (00,,,,22,,,,25), іноді на варення пишу ще й назву. А якщо пробую якись новий рецепт, то пишу №... чи назву, а в тетрадці воно в мене записано по номерах та чиї і звідки. Можу поруч на другому ціннику зробити якусь помітку (без оцту, солі 1 ст.л....) Іноді взагалі можу рецет написати, щоб не забулося. 1 УкраІнка reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах