Побачила в ютубі такий рецепт від французького шефа і засів мені в голові. А на днях була нагода щось рибне приготувати, от і зірки зійшлися, все було в наявності.
Звісно, я трошки відійшла від рецепту, але все вийшло добре. Ну дуже добре!
Хек 500 г (філе без шкірки з 2 рибин)
Червона риба 150 г (обрізь)
Яйця 3 шт.
Сливки 200 мл (в мене 10%)
Панірувальні сухарі 60 г
Молоко 50 мл
Кетчуп 2 ст.л. (можна томатпасту, помідори)
Цибуля 1 шт.
Сіль, перець
Укрушка, петроп, мускатний горіх, чорний перець, інше.
Желатин 2 ч.л.
На сковороді підсмажити дрібно порізану цибулю. Додати туда дрібно порізане філе і жарити до готовності риби, підсолити трохи. Подавити толкачкою до пюре ту рибу, щоб була майже однорідна. Можна просто щоб маленькими кусочками, не в кашу.
В миску вбити яйця, додати кетчуп, сіль, всипати сухарі( намочити їх молоком), влити сливки, ретельно перемішати.
Додати остиглу рибу з пательні, додати желатин, зелень спеції, перемішати. Сіль за смаком.
Довгу прямокутну форму вистлати пергаментом, який ретельно змастити (!!!).
У форму вилити половину маси. Зверху посередині на всю довжину розложити смужкою червону рибу, залити зверху остальною масою з миски.
Запікати у духовці при 200 град. приблизно 40-45 хвилин.
Хлібець витягти з форми разом з пергаментом і на решітці остудити повністю. Потім зняти пергамент.
Нарізати краще після холодильника. Смакує як теплим, так і холодним.
Тепер враження.
Француз робив цей хлібець в духовці на водяній бані. Я не схотіла морочитися і просто запекла.
Додавання желатину це моя ініціатива, для страхування.
Француз робив хлібець в формі меншого розміру і риби в нього було всього 300 г. Я збільшила рибу вдвічі, бо інакше було б дуже рідке і не пропеклося (я так вважала). І правильно зробила!
Ну і саме цікаве. Цей хлібчик можна робити з любої риби з любою серединкою! В нього була сама червона риба. Серединку можна робити з копченої риби, з оселедця, з білої риби... наприклад фесь фарш з червоної, а серединка біла. Тобто тут дуже багато варіантів! От що завалялося, те й пускайте в діло. Можна взагалі брати не сиру рибу, а вже готову солону, яйця все закріплять! Простір для творчості!
Хлібець дуже, дуже смачний! Вова мій в захваті, хоч не дуже любить рибу.