Ингредиенты:
Жирненька свинина - 300 г
Копчені ковбаски/сосиски/ветчина - 200 г
Варені сосиски/сардельки/ковбаса - 100 г
Капуста свіжа - 0,5-0,7 кг
Капуста квашена - 0,5-0,7 кг
Морква - 200 г
Цибуля - 150 г
Гриби лісові сушені - 20-30 г
Томат.паста/соус - 1/2 ст. л.
Сіль, перець, лавр.лист, цукор - за смаком
Отакий набір продуктів дуже приблизно, можете міняти грами за своїм смаком, але виключити зовсім можна тільки гриби. Все інше має бути обов*язково.
Пишу як роблю сама я, це приблизно правильно.
Свинину жирну або напівжирну я спочатку готую так - прижарюю з луком та морквою, трішечки водички, сіль, і тушкую до готовності в глибокому сотейнику.
Свіжу капусту шаткую, додаю до м*яса і тушкую її разом з отою готовою свининкою з підливою, кришка зверху закрита. Капуста повинна стати м*якою, осісти.
Квашену капусту ріжу, щоб була як свіжа кусочками, додаю в сотейник, тушкую під кришкою хвилин 15, щоб стала м*яка.
Якщо в вас є лісові гриби, то їх треба замочити напередодні, відварити, порізати некрупно и от зараз додати в сотейник до капустів. В мене грибів лісових не буває, можу кинути трохи глив. Шампіньони смаку на дадуть, тільки красу і об*єм.
Якусь копченість та варенку (див. зверху) порізати кубиком/шматочками десь см 2х2. Додати в сотейник. Тушкувати ще хвилин 10 без кришки. Вогонь середній.
Додати томат.пасту/соус на чисте дно сотейника і трішки прожарити з каплею олїї, щоб зник смак сирих помідорів, змішати з бігусом и ще хвилин 2-3 протомити.
Ось тепер тільки пробувати на сіль!!! Бо ми додавали багато чого солоного. Можна трішки додати цукру, якщо капуста і томат дуже кислі, не більше чайної ложечки. Чорний мелений перець, трііішечки часничку. Дати настоятися хвилин 15-... під кришкою і можна подавати. Смачного!!!
Я цей бігус готую з кінця 80х, все на око. Колись була в Мінську в тур.подорожі и там в ресторані нам подали цей бігус. Він мене вразив страшенно!!! Це було дуже смачно і дуже незвично! І хоч в ньому замість м*яса були великі шмати сала, я вже вдома знайшла справжній рецепт і стала готувати з м*ясом.
Це взагалі блюдо національне польське, але й білоруське теж, поляки були всюди))) Говорять і БІГУС, і БІГОС, все правильно. В Польщі його готують скрізь, але я не була, не їла. В старовинному варіанті його готували дві доби, додавали всяке різне м*ясо, щоб все розтушкувалося в хлам))) Ну ми не старовинні поляки, зробимо скоріше.
Можу сказати, що це ДУЖЕ СМАЧНО!!!!! Я б цей бігус їла і вдень і вночі, але мій огранізЬм проти. Іноді дозволяю собі поїсти, от як на фото(там три порції), і далі перерва місяця на 2-3.
Якщо в вас є що додати до рецепту напішіть, спробуємо разом.