борошно 550 г
молоко 250 мл
дріжджі свіжі 22 г (або 8 г сухих)
цукор 130 г
ванільний цукор 3 ч. л. (пакетик)
сіль 0,5 ч. л.
яйце 1 +1 білок
сливочне масло м'яке 80 г
Для смазки булочок: 1 жовток+ 1-2 чайна ложка молока
Спочатку зробіть опару: дріжджі залити частиною теплого молока, додати 1-2 ложки цукру і 2-3 ложки борошна, ретельно перемішати і залишити на 15-20 хв.
Далі замісити тісто, сливочне масло кімнатної температури вмішати в тісто в самому кінці замісу.
Я частину масла замінила на маргарин.
Залишити тісто підійматися в теплому місті на 1,5-2 години.
Далі тісто обм'яти, трохи вимісити. Розділити на кульки, підкатати їх і залишити відпочити на 15 хв.
Далі робіть хоч булками, хоч пиріжками.
На деко складіть, дайте розстойку тісту приблизно 20-30 хв.
Змішайте жовток з молоком і змажте вироби ретельно зо всіх сторін. Підсушіть змазку 10 хв. перед духовкою, поки вона гріється.
Випікайте при 180 град. 15 хвилин, верх-низ (в мене без конвекції).
Частину тіста зліпила пиріжками з повидлом 2 рядка, далі просто булки.
Дівчата, що вам казати... Я навроді дама з досвідом, перепекла вже не одну тону тих пиріжків і булок. Але це ... !!!!!!!!! В мене немає слів, щоб написати свої відчуття та враження! Ця випічка неперевершена!!! Я досі не пекла такого смачного і пухкого тіста! Тепер закину всі рецепти і буду пекти тільки цей.
Оті булки по 9 копійок з нашого дитинства!
Тільки з'їла останню булочку з маслом з чайком. Не повірете, пройшло 2 доби, а булка майже як тільки спечена!
Я заморозила половину пиріжків, цікаво, як вони будуть після розморозки.