Ингредиенты:
Опара
15 г свіжих дріжджів
200 мл теплого молока
100 г борошна
Тісто
40 г вершкового масла/маргарина
2 яйця
50 г цукру
400 г борошна
2 ст.л. олії
6 г солі
Вінчиком змішати все для опари, дати піднятися за 30 хв.
Одне яйце вбити в мисочку, додати сіль і збити до однорідності. Сіль розбиває білок і яйце стає однорідним.
Друге яйце просто збити без солі окремо.
Масло/маргарин кімнатної Т змішати з яйцем з сіллю і додати туди половину другого яйця.
Всипати цукор, перемішати як получиться.
Додати суміш в опару, змішати.
Додати борошно і замісити тісто.
Як воно стане кулею, додати олію і вимішувати хвилин 8-10. Можна на хп.
Готове тісто м'яке, трошки липне до рук, але відліпає добре. Якщо треба, то додайте борошна 20-30 г. Не забийте.
Тісто в теплому місті підходе годину, щоб втричі стало більше. Тісто обм'яти, вимісити. Готово.
Ну а далі робіть що завгодно.
Перше фото пиріжки з тушеною квашеною капустою. Посипане чорним кунжутом (нігелою) і трохи білим кунжутом.
Друге фото з бринза+творог+кріп і зелена цибуля. Посипано білим кунжутом.
Як розкидаєте тісто на порції, то підкатайте кульками і залиште під плівкою на 15 хв. Потім кожну кульку розкачати качалкою не сильно, залишити на 5 хв. А потім вже розкачуйте до нужного розміру, кладіть начинку.
На деко всі вироби прикрити плівкою і дати розстойку десь з півгодини.
Включаємо духовку на 190 град.
Половинкою залишеного яйця змастити всі вироби і залишити на 10-15 хвилин, поки гріється духовка. Яйце повинно підсохнути (для блискучої красивої поверхні), але якусь посипку на кшалт кунжута/маку треба на яйце сипати зразу, щоб прилипло.
Випікати 16-17 хв. без конвекції. Якщо треба, то грилем підрум'янити зверху.
Після духовки я зразу на вироби бризкаю водою для тонкої м'якої корочки.
Ото і все. Ну ДУЖЕ-ДУЖЕ добре тісто!