Правила й поради щодо оформлення рецептів

Автор: , в Вчимося працювати з Форумом
Адміністратор
🍴 Рецепти (1)

Кулінарний рецепт — настанова з приготування страви, яка містить відомості про потрібні продукти, їхні пропорції та вказівки щодо змішування й обробки. Кулінарні рецепти описують механічну й теплову обробку інгредієнтів і способи подачі готових страв.
Рецепти передаються з уст в уста, а також публікуються в кулінарних книгах і на спеціалізованих сайтах. Є й таємні рецепти, які кулінари передають своїм спадкоємцям.

Схожі теми

Адміністратор
🍴 Рецепти (1)

Усі рецепти, які ви викладаєте, мають бути приготовані вами особисто — хоча б один раз.

Фото страви — лише ваші. Копіювати чужі рецепти й фото ЗАБОРОНЕНО.
Якщо рецепт узято з іншого джерела — перекажіть його своїми словами й укажіть джерело або автора.

Як додати рецепт

Найпростіше — через форму «Додати рецепт» (пункт у верхньому меню). Вона сама оформить табличку інгредієнтів і кроки.

1. Назва рецепта — про неї нижче.
  2. Розділ — оберіть найближчий. Якщо помилитесь, модератори перенесуть.
  3. Час приготування й порції — за бажанням.
  4. Інгредієнти — кожен окремим рядком: назва, кількість, одиниця. Для складних рецептів додайте підзаголовки: «Тісто», «Начинка», «Крем».
  5. Приготування — по кроку в кожне поле.
  6. Фото — до 8 штук, перше стане головним. Можна прямо з телефона.

Перші дописи нових учасників з'являються після перевірки модератором — це захист від спаму, зазвичай недовго.

Можна й по-старому: зайти в розділ, натиснути «Нова тема» і написати рецепт у редакторі, дотримуючись правил нижче.

Яким має бути рецепт

1. Назва. З великої літери, без крапки в кінці. Першим словом — що це за страва: «Сирники з родзинками», Торт «Київський». Назва має відповідати рецепту: не «Найулюбленіші печеньки бабусі», а «Пісочне печиво з джемом»; не «Торт апельсиновий», якщо апельсина в ньому немає.

2. Інгредієнти. Спершу назва, потім кількість. Одиниці — загальноприйняті: г, кг, мл, л, ч. л., ст. л., шт. Якщо міряєте склянками — вкажіть об'єм склянки в мл. Для тіста, начинки, крему — окремі групи.

3. Головне фото — готова страва, ваше, велике. Фото кроків вітаються, їх можна зробити меншими.

4. Приготування. Розбивайте на кроки або абзаци. Обов'язково вкажіть температуру й час випікання чи варіння. Бажано — розмір форми, вагу або кількість готового (штук, порцій).

5. Відео. Якщо є ролик на YouTube — просто вставте посилання в текст, плеєр з'явиться сам.

6. Примітка. Ваші поради, спостереження, чим можна замінити інгредієнт, джерело рецепта (для книги — назва й автор).

7. Скорочення. Лише загальноприйняті (г, мл, ч. л.); решту слів і час (години, хвилини) пишіть повністю.

Майстер-клас

Майстер-клас — це рецепт з покроковими фото й коментарями до кожного кроку. Правила ті самі.

Ліплення фігурок, квітів: в інгредієнтах — матеріал (мастика покупна чи саморобна) та інструменти.
Складання й прикрашання торта: в інгредієнтах — коржі, крем, мастика з вагою та перелік інструментів; наприкінці — вага готового торта.

Після публікації

Виправити рецепт можна кнопкою «Редагувати» під дописом. Якщо рецепт з фото не вміщається в один допис — продовжіть новим повідомленням у тій самій темі.

Питання — пишіть у цій темі або в «Зворотний зв'язок». Смачного й гарних рецептів!

Адміністратор
🍴 Рецепти (1)

Як додати фото в допис

У формі «Додати рецепт» є кнопка «📷 Додати фото» — цього достатньо.

У звичайному дописі або відповіді фото додаються під полем редактора:

1. Перетягніть фото з комп'ютера просто в поле редактора — або натисніть «виберіть файли…». На телефоні після натискання можна вибрати фото з галереї або одразу сфотографувати.
  2. Дочекайтеся, поки фото завантажиться, — мініатюра з'явиться під редактором.
  3. Поставте курсор у тексті туди, де має бути фото, і натисніть на мініатюру — фото вставиться в це місце.
  4. Щоб зробити фото меншим (наприклад, для кроків), натисніть на нього в редакторі й змініть розмір.

Фото з телефона можна не зменшувати — форум сам підготує зручний розмір.

Антон, доброй ночи,   :smile25: у меня нет окошка "что вы хотите добавить", может ночь на меня так  действует  :slow (1):

вот:

что делать? Хочется  поучаствовать  :pizza: .

Таня! Я проверила. Действительно нет привычной формы оформления рецепта. 

В таком случае поступаем так :

Пишем ингредиенты.

Выделяем их

Нажимаем тег ВВ-коды 

Все!

Далее вставляем фото 

Пишем способ приготовления

Светочка, спасибо!  :smile:

Уважаемые модераторы, напишите пожалуйста какой размер должен быть у загружаемых  в рецепт фотографий :gerlcaused:  Какой размер у главного фото и какой у остальных фотографий :oops:

Toxa Адміністратор
🍴 Рецепти (1)

Приносим свои извинения за не уточненные данные. Фотографии чем больше - тем лучше. Можно грузить в галерею. И очень важно - описание) 

Леночка! А что у тебя проблемы с загрузкой фото? Я даже и не думаю про размер. Загрузила в галерею и беру урл среднего для главного и маленькое для мк

Я для мк  беру с "моих файлов".

Антон,  я сделала  размер фоток 300, 350,. 500 пикселей, но у меня ни в галерею, ни в тему ничего не грузится, пишет: Ошибка Размер файла превышает допустимый для загрузки размер. Я сижу с открытой темой и не знаю как мне поступить :neznau:

lana19 написав(-ла):
Я даже и не думаю про размер.

Светик, я уже попробовала по всякому грузить, не грузит :oops: Может у меня что то с компом?

lana19 написав(-ла):
Леночка! Все грузится нормально...а чего такое  фото маленькое?

Это фото 500пикселей .

Vilapo написав(-ла):
Мне на почту пришло сообщение файл не доставлен, ошибка при передаче письма

Я получила 2 письма с одинаковым фото

Яндекс шалит  :girl_wink:

Света , я снова попробовала грузить  в галерею  тоже самое :girl-yes:

Ни в тему, ни в галерею,  загрузить не получается  :tiptip:  Тему стёрла.

Леночка! Заработало?

Да, Светик спасибо  :air_kiss: у меня получилось в хроме загрузить  через галерею :flowerss:

Уважаемые модераторы, не могу правильно оформить рцепт. Нет у меня пункта Ингредиенты и главное фото делаю в альбоме среднего размера, а вставляется все равно маленькое  :neznau:

-----------------------

Спасибо  :flowerss:

Проблема , думаю, в браузере

Научите меня, пожалуйста, как фотки в рецепте одна за одной поставить, как у Лены http://mooka.com.ua/topic/1802-dal-s-ovoschami/, а то у меня в столбик только стают. 

Анжела, всё очень просто :girl-yes:  После того как ты загрузила в  галерею фото  щёлкаешь по необходимой тебе фотке, выбираешь размер маленькая,  копируешь ссылку на фото . Переходишь в тему, щёлкаешь на иконку "картина" вставляешь ссылку. В это время курсор у тебя должен находится там, куда ты хочешь вставить  картинку.  Со следующей картинкой поступаешь так же, курсор  у тебя должен находится  в конце предыдущей картинки :gerlcaused:

Спасибо, Лена! Будет повод, потренируюсь.

Я когда рецепт оформляю, пишу текст, захожу в галерею, выбираю фотку, кликаю на нее,  и ссылка у меня сразу вставляется в низу текста. Ссылки и подряд тулила, а они все равно вниз стают одна за другой. 

Лика! Делаю скрины! 

Леночка! Спасибо за быструю помощь!

LLika написав(-ла):
захожу в галерею, выбираю фотку, кликаю на нее, и ссылка у меня сразу вставляется в низу текста

При таком способе, всегда так получается и по другому фотки  становится не хотят :mocking:  Способ которым я  стала пользоваться мне наша Светочка  объяснила :girls-hug: Всё просто и фотки становятся как надо  :girl_wink:

Открываем два окошка с Форумом в поисковой строке браузера. Галерея и пост с рецептом

Находим нужные фото в галерее (отмечены стрелочками)

Окошко 1

Работаем отдельно с каждым изображением

Нажимаем на первое изображение, которое хотим вставить в пост.

Оно увеличится до реальных размеров.

Правой кнопкой мыши кликаем по нему и выбираем в появившейся иконке Маленькое

Можно(1 вариант)

зажать левую кнопку мыши и не отпуская ее, провести по изображению(выделить его) оно станет синим

Затем щелкнуть по синему изображению правой кнопкой мыши и в появившейся иконке выбрать Копировать картинку

Идем в  Окошко 2

Наводим курсор и кликаем  левой  кнопкой мыши  в поле для рецепта там, где хотим поставить фото   Потом правой и нажимаем в появившейся иконке  Вставить( или сразу Ctrl+v)

Фото сразу появится.

Проделываем ту же операцию со следующим фото и вставляем его рядом с первым. Можно вставить через пробел и между фото будет небольшая белая граница.

Второй вариант по URL

Кликаем по маленькому  изображению правой кнопкой и берем его URL  Копировать URL картинки

Пользуемся алгоритмом

Как добавить картинку в пост со стороннего ресурса

Щоб відповісти або поставити запитання, увійдіть на форум.

УвійтиЗареєструватися