Правила й поради щодо оформлення рецептів
Кулінарний рецепт — настанова з приготування страви, яка містить відомості про потрібні продукти, їхні пропорції та вказівки щодо змішування й обробки. Кулінарні рецепти описують механічну й теплову обробку інгредієнтів і способи подачі готових страв.
Рецепти передаються з уст в уста, а також публікуються в кулінарних книгах і на спеціалізованих сайтах. Є й таємні рецепти, які кулінари передають своїм спадкоємцям.

Схожі теми
Усі рецепти, які ви викладаєте, мають бути приготовані вами особисто — хоча б один раз.
Фото страви — лише ваші. Копіювати чужі рецепти й фото ЗАБОРОНЕНО.
Якщо рецепт узято з іншого джерела — перекажіть його своїми словами й укажіть джерело або автора.
Як додати рецепт
Найпростіше — через форму «Додати рецепт» (пункт у верхньому меню). Вона сама оформить табличку інгредієнтів і кроки.
- Назва рецепта — про неї нижче.
- Розділ — оберіть найближчий. Якщо помилитесь, модератори перенесуть.
- Час приготування й порції — за бажанням.
- Інгредієнти — кожен окремим рядком: назва, кількість, одиниця. Для складних рецептів додайте підзаголовки: «Тісто», «Начинка», «Крем».
- Приготування — по кроку в кожне поле.
- Фото — до 8 штук, перше стане головним. Можна прямо з телефона.
Перші дописи нових учасників з'являються після перевірки модератором — це захист від спаму, зазвичай недовго.
Можна й по-старому: зайти в розділ, натиснути «Нова тема» і написати рецепт у редакторі, дотримуючись правил нижче.
Яким має бути рецепт
1. Назва. З великої літери, без крапки в кінці. Першим словом — що це за страва: «Сирники з родзинками», Торт «Київський». Назва має відповідати рецепту: не «Найулюбленіші печеньки бабусі», а «Пісочне печиво з джемом»; не «Торт апельсиновий», якщо апельсина в ньому немає.
2. Інгредієнти. Спершу назва, потім кількість. Одиниці — загальноприйняті: г, кг, мл, л, ч. л., ст. л., шт. Якщо міряєте склянками — вкажіть об'єм склянки в мл. Для тіста, начинки, крему — окремі групи.
3. Головне фото — готова страва, ваше, велике. Фото кроків вітаються, їх можна зробити меншими.
4. Приготування. Розбивайте на кроки або абзаци. Обов'язково вкажіть температуру й час випікання чи варіння. Бажано — розмір форми, вагу або кількість готового (штук, порцій).
5. Відео. Якщо є ролик на YouTube — просто вставте посилання в текст, плеєр з'явиться сам.
6. Примітка. Ваші поради, спостереження, чим можна замінити інгредієнт, джерело рецепта (для книги — назва й автор).
7. Скорочення. Лише загальноприйняті (г, мл, ч. л.); решту слів і час (години, хвилини) пишіть повністю.
Майстер-клас
Майстер-клас — це рецепт з покроковими фото й коментарями до кожного кроку. Правила ті самі.
Ліплення фігурок, квітів: в інгредієнтах — матеріал (мастика покупна чи саморобна) та інструменти.
Складання й прикрашання торта: в інгредієнтах — коржі, крем, мастика з вагою та перелік інструментів; наприкінці — вага готового торта.
Після публікації
Виправити рецепт можна кнопкою «Редагувати» під дописом. Якщо рецепт з фото не вміщається в один допис — продовжіть новим повідомленням у тій самій темі.
Питання — пишіть у цій темі або в «Зворотний зв'язок». Смачного й гарних рецептів!
Як додати фото в допис
У формі «Додати рецепт» є кнопка «📷 Додати фото» — цього достатньо.
У звичайному дописі або відповіді фото додаються під полем редактора:
- Перетягніть фото з комп'ютера просто в поле редактора — або натисніть «виберіть файли…». На телефоні після натискання можна вибрати фото з галереї або одразу сфотографувати.
- Дочекайтеся, поки фото завантажиться, — мініатюра з'явиться під редактором.
- Поставте курсор у тексті туди, де має бути фото, і натисніть на мініатюру — фото вставиться в це місце.
- Щоб зробити фото меншим (наприклад, для кроків), натисніть на нього в редакторі й змініть розмір.
Фото з телефона можна не зменшувати — форум сам підготує зручний розмір.
Антон, доброй ночи,
у меня нет окошка "что вы хотите добавить", может ночь на меня так действует :slow (1):
вот:
что делать? Хочется поучаствовать
.
Таня! Я проверила. Действительно нет привычной формы оформления рецепта.
В таком случае поступаем так :
Пишем ингредиенты.
Выделяем их
Нажимаем тег ВВ-коды
Все!
Далее вставляем фото
Пишем способ приготовления
Светочка, спасибо! ![]()
Уважаемые модераторы, напишите пожалуйста какой размер должен быть у загружаемых в рецепт фотографий
Какой размер у главного фото и какой у остальных фотографий ![]()
Приносим свои извинения за не уточненные данные. Фотографии чем больше - тем лучше. Можно грузить в галерею. И очень важно - описание)
Леночка! А что у тебя проблемы с загрузкой фото? Я даже и не думаю про размер. Загрузила в галерею и беру урл среднего для главного и маленькое для мк
Я для мк беру с "моих файлов".
Антон, я сделала размер фоток 300, 350,. 500 пикселей, но у меня ни в галерею, ни в тему ничего не грузится, пишет: Ошибка Размер файла превышает допустимый для загрузки размер. Я сижу с открытой темой и не знаю как мне поступить ![]()
lana19 написав(-ла):Я даже и не думаю про размер.
Светик, я уже попробовала по всякому грузить, не грузит
Может у меня что то с компом?
lana19 написав(-ла):Леночка! Все грузится нормально...а чего такое фото маленькое?
Это фото 500пикселей .
Vilapo написав(-ла):Мне на почту пришло сообщение файл не доставлен, ошибка при передаче письма
Я получила 2 письма с одинаковым фото
Яндекс шалит ![]()
Света , я снова попробовала грузить в галерею тоже самое ![]()
Ни в тему, ни в галерею, загрузить не получается
Тему стёрла.
Леночка! Заработало?
Да, Светик спасибо
у меня получилось в хроме загрузить через галерею ![]()
Уважаемые модераторы, не могу правильно оформить рцепт. Нет у меня пункта Ингредиенты и главное фото делаю в альбоме среднего размера, а вставляется все равно маленькое ![]()
-----------------------
Спасибо ![]()
Проблема , думаю, в браузере
Научите меня, пожалуйста, как фотки в рецепте одна за одной поставить, как у Лены http://mooka.com.ua/topic/1802-dal-s-ovoschami/, а то у меня в столбик только стают.
Анжела, всё очень просто
После того как ты загрузила в галерею фото щёлкаешь по необходимой тебе фотке, выбираешь размер маленькая, копируешь ссылку на фото . Переходишь в тему, щёлкаешь на иконку "картина" вставляешь ссылку. В это время курсор у тебя должен находится там, куда ты хочешь вставить картинку. Со следующей картинкой поступаешь так же, курсор у тебя должен находится в конце предыдущей картинки ![]()
Спасибо, Лена! Будет повод, потренируюсь.
Я когда рецепт оформляю, пишу текст, захожу в галерею, выбираю фотку, кликаю на нее, и ссылка у меня сразу вставляется в низу текста. Ссылки и подряд тулила, а они все равно вниз стают одна за другой.
Лика! Делаю скрины!
Леночка! Спасибо за быструю помощь!
LLika написав(-ла):захожу в галерею, выбираю фотку, кликаю на нее, и ссылка у меня сразу вставляется в низу текста
При таком способе, всегда так получается и по другому фотки становится не хотят
Способ которым я стала пользоваться мне наша Светочка объяснила
Всё просто и фотки становятся как надо ![]()
Открываем два окошка с Форумом в поисковой строке браузера. Галерея и пост с рецептом
Находим нужные фото в галерее (отмечены стрелочками)
Окошко 1
Работаем отдельно с каждым изображением
Нажимаем на первое изображение, которое хотим вставить в пост.
Оно увеличится до реальных размеров.
Правой кнопкой мыши кликаем по нему и выбираем в появившейся иконке Маленькое
Можно(1 вариант)
зажать левую кнопку мыши и не отпуская ее, провести по изображению(выделить его) оно станет синим
Затем щелкнуть по синему изображению правой кнопкой мыши и в появившейся иконке выбрать Копировать картинку
Идем в Окошко 2
Наводим курсор и кликаем левой кнопкой мыши в поле для рецепта там, где хотим поставить фото Потом правой и нажимаем в появившейся иконке Вставить( или сразу Ctrl+v)
Фото сразу появится.
Проделываем ту же операцию со следующим фото и вставляем его рядом с первым. Можно вставить через пробел и между фото будет небольшая белая граница.
Второй вариант по URL
Кликаем по маленькому изображению правой кнопкой и берем его URL Копировать URL картинки
Пользуемся алгоритмом