Перейти к содержимому

Украинская кутя

Просмотров: 1849
Лайков: 17
Опубликовано: 07.01.2017
Печенье медовое “Мадлен” с ш...

Просмотров: 1879
Лайков: 11
Опубликовано: 27.03.2015
Смалец для бутербродов с луко...

Просмотров: 2958
Лайков: 11
Опубликовано: 09.10.2014
Сельский хлеб ( Джеффри Хаме...

Просмотров: 5261
Лайков: 14
Опубликовано: 09.10.2014

Фотография

Мандабуряник. Кулінарні традиціі рідного краю

картопля кукурудзяна крупа

  • Авторизуйтесь для ответа в теме
Сообщений в теме: 20

#1 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 14:19

Ингредиенты:
Картопля - 2кг + 2 шт
Борошно 1сорт - 1ст
Кукурудзяна крупа середнього помолу - 1ст
Олія - 5ст. л
Вода - 0.5-1ст
Сода на кінчику ножа
Сіль до смаку


IMG_20170129_133453_888.jpg


Спосіб приготування

 

Отож, картоплю почистити, залишити дві картоплини, решту зварити та потовкти. Дати вистигнути. Дві сирі картоплини потерти на дрібній терці ( як на бурячки, але дрібнішій). Змішати з потовченою картоплею, додати борошно, крупу, олію та воду. Посолити до смаку. Додати гашену соду та замісити тісто. Пательню змастити смальцем. Ложкою викласти тісто на 2см. Гарно розгладити, змастити олією та ложкою зробити узір. Узір робити обов'язково, бо без нього не вийде справжній гуцульський мандабуряник ;).
Пекти при t180C до зарум'янення. Коли спечеться, ще гарячим зверху змастити часником. Розрізаємо зубчик часничку на двоє і зрізом гарно зверху змащуємо. До столу подавати гарячим або холодним (я люблю холодний) з салом, часником і самогонкою!

З цієі порціі у мене виходить круглий мандабуряник діаметром 30см і прямокутний 20*30. Хоча мандабуряник має пектися у невеличких пательнях, але в мене таких немає.

 

Примітки

 

На Гуцульщині з покон віків пекли мандабуряник. Духм'яний та рум'яний наче сонечко витягали із печі та подавали до столу. А ще був фасуляник та солодкий корж.
Мандабуряник та корж завжди пекла моя бабця...А потім рецепт закинувся та забувся нами.
Але якось, зайшовши з мамою до місцевого магазину, ми на вітрині побачили його. Мандабуряник був куплений без роздумів, а в дома з'івся "на ура".
Швиденько переглянувши старенький та пожовклий записничок, ми знайшли рецепт.

Пропуную і вам приготувати, можливо припаде вам до смаку.
IMG_20170128_181602.jpg

 

Смачного!!!



#2 fronya40

fronya40

    Команда форума

  • Пользователи
  • Репутация
    13 311
  • 7 298 сообщений
  • Город:Дніпро
  • Настоящее имя:Татьяна

Отправлено 29 Январь 2017 - 15:06

Справжнє диво! Дуже сподобалося,треба обов'язково спробувати.
  • lana19, inucya, Юлькин и 2 другим это нравится

#3 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 16:45

Таня, пробуйте. Сподіваюся вам сподобається :)
  • lana19, fronya40 и Алцёна это нравится

#4 Алцёна

Алцёна

    Модератор

  • Модераторы
  • Репутация
    10 607
  • 6 148 сообщений
  • Город:Черниговщина
  • Настоящее имя:Алла

Отправлено 29 Январь 2017 - 17:14

з салом, часником і самогонкою

ото по нашому!! прийдеться пекти :girl_haha:

Галю, дякую за таку колоритну цікавинку :0_8e0d2_28d964f1_S:


  • lana19, fronya40, Юлькин и 2 другим это нравится

#5 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 19:17

Алцёна, на здоров'я
  • lana19 и Алцёна это нравится

#6 Natali06

Natali06

    Администратор

  • Администраторы
  • Репутация
    12 932
  • 7 431 сообщений
  • Город:Знаменка Украина/центр
  • Настоящее имя:Наталья )

Отправлено 29 Январь 2017 - 20:23

Галочка,  очень люблю такие рецепты! :m0590 (1):   Такие рецепты очень душевные,  с ноткой раритета))) И ты очень трогательно нам  рассказала о  традициях   вашего края!  

 Дуже дякую за чудовий рецепт! :flowerss:


  • lana19, fronya40, Юлькин и 2 другим это нравится

#7 YNL

YNL

    Профи

  • Пользователи
  • Репутация
    1 256
  • 719 сообщений
  • Настоящее имя:Натали

Отправлено 29 Январь 2017 - 20:45

соду не люблю,подскажите она чувствуется или можно без неё?


  • lana19, Алцёна и Akvarel это нравится

#8 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 22:30

Галочка,  очень люблю такие рецепты!    Такие рецепты очень душевные,  с ноткой раритета))) И ты очень трогательно нам  рассказала о  традициях   вашего края!  
 Дуже дякую за чудовий рецепт!

На черзі солодкий кукурудзяний корж. Як спечу то зразу і до вас. Так, що очікуйте :)
  • Юлькин, Алцёна и УкраИнка это нравится

#9 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 22:32

YNL, я соду тут не відчуваю. Можете спробувати з порошком для випічки, тільки дайте його трохи більше.
  • fronya40 и Алцёна это нравится

#10 Алцёна

Алцёна

    Модератор

  • Модераторы
  • Репутация
    10 607
  • 6 148 сообщений
  • Город:Черниговщина
  • Настоящее имя:Алла

Отправлено 29 Январь 2017 - 22:32

Akvarel, у вас, мабуть, кукурудзи там вродило? :f-0-146:

Хоча, де її тільки й нема :girl_haha:


  • fronya40 и Akvarel это нравится

#11 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 29 Январь 2017 - 22:38

Алла, кукурудзу уже не садимо мабуть біля 5 років. Саджу тільки цукрову, яку потім заморожую та додаю до салатів, піци, у суп. Крупу купляємо. Але цього року вродило, бо і цукрова була нівроку.
  • fronya40 и Алцёна это нравится

#12 Алцёна

Алцёна

    Модератор

  • Модераторы
  • Репутация
    10 607
  • 6 148 сообщений
  • Город:Черниговщина
  • Настоящее имя:Алла

Отправлено 30 Январь 2017 - 22:56

Akvarel, та то я взагалі про царицю полів... У нас куди не глянь - всюди кукурудза, і так щороку((( сівозміни зараз не в моді((( ото я й сказала з ноткою сарказму про ту кукурудзу :smile:


  • fronya40 и Akvarel это нравится

#13 УкраИнка

УкраИнка

    Ветеран

  • Пользователи
  • Репутация
    5 371
  • 1 618 сообщений
  • Город:Сумы
  • Настоящее имя:Инна

Отправлено 31 Январь 2017 - 00:03

Галя, а почему такое название? Что оно обозначает? Я вообще первый раз такое услышала...
  • Алцёна и Akvarel это нравится

#14 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 31 Январь 2017 - 06:36

УкраИнка, картопля то у нас мандабурка, відповідно картопляник то мандабуряник :))))
  • Natali06, lana19, fronya40 и 3 другим это нравится

#15 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 31 Январь 2017 - 06:37

Алцёна,ще б та кукурудза без ГМО була.
  • lana19 и Алцёна это нравится

#16 ГалинкаМалинка

ГалинкаМалинка

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    374
  • 197 сообщений
  • Город:Івано-Франківськ
  • Настоящее имя:Галина

Отправлено 15 Февраль 2017 - 13:49

Галинко,а яке по структурі повинно виміситися тісто?Рідше  як  товчена картопля?Бо я так розумію,що воно не як  тісто на вареники?


  • fronya40, Алцёна и Akvarel это нравится

#17 Jefry

Jefry

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    1 584
  • 348 сообщений
  • Город:Николаев
  • Настоящее имя:Евгений

Отправлено 15 Февраль 2017 - 16:28

Особливо про самжене сподобалося! Спробую обов'язково)))
  • fronya40, Алцёна и Akvarel это нравится

#18 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 15 Февраль 2017 - 20:23

ГалинкаМалинка,Галя, це фактично і не тісто, а товчена картопля+всі складники. Я його просто рукою або ложкою накладаю у пательню.
  • fronya40, Алцёна и ГалинкаМалинка это нравится

#19 ГалинкаМалинка

ГалинкаМалинка

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    374
  • 197 сообщений
  • Город:Івано-Франківськ
  • Настоящее имя:Галина

Отправлено 16 Февраль 2017 - 20:12

дякую. спробую


  • Akvarel это нравится

#20 Akvarel

Akvarel

    Любитель

  • Пользователи
  • Репутация
    838
  • 312 сообщений
  • Город:Карпати
  • Настоящее имя:Галка

Отправлено 16 Февраль 2017 - 23:22

Пробуйте на здоров'я.


Количество пользователей, читающих эту тему: 0

0 пользователей, 0 гостей, 0 анонимных


Copyright © 2018 Кулинарный форум Мука. Сделано с любовью в Украине.