Jump to content
Natali06

Вертута на залишках закваски. Витяжне тісто

Recommended Posts

Ингредиенты:

борошно( Зернарі)-650гр

залишки закваски-100гр

вода-300гр

сіль-1 ч.л.

олія-6ст.л

Начинка

яблука,  лимонний сік,цукор , горіхи

або

гарбуз , цукор

7d1b8b36-9647-4797-be4c-5c15fe98aa11.jpg

Метод

В відерці хлібопічки або в чаші комбайна  змішати воду,  залишки закваски, сіль,олію, борошно. Заміс протягом 15 хв.

Готове тісто підвернути в кулю, перекласти в злегка змащену олією  ємність. Ферметнція протягом  1 години. 

Через годину тісто розділити  на  рівні частини, підвернути в кулі і  знову залишити в спокої  на 40 хвилин.

5eaba462-554a-4849-93ae-4400c9d35694.jpg

Після цього кулі  злегка розплескати, змазтити гарно  олією  і перекласти в  зручну форму.

101ed076-47a0-47f5-8e17-9ad6fb3d4ad2.jpg

Відпочинок 20 хвилин

За ці 20 хвилин готуємо начинку.

1) Начинка за яблук

Яблука чистимо, вирізаємо серцевинки, ріжемо на кубики. Перекладаємо в миску. Щоб не потемніли  збризкуємо лимонним соком. Пересипаємо цукром за смаком.

2) Начинка  з гарбуза.

Гарбуз почистити і натерти на крупній терці. За бажаннія додати спеціі для гарбузовоі начинки. Розкласти на тісто і посипати цукром.

По закінченні  тісто переносимо на стіл. Спочатку розкачуємо за допомогою  качалки, далі починаємо витягувати тісто  руками. Починаємо з середини і обрежно витягуємо по всі площині. Тісто повиннно бути  товщиною з пергаментну бумагу. Рівномірним по всій полощині.

На тісто викладаємо яблука, за бажанням додаємо горіхи. Яблука викладайте тільки на одній половині тіста.

Я  пробувала розкладати  всій площі, але смачніше коли яблук небагато.  Але то вже діло смаку. Робіть так, як вам більше смакує.

3579cce7-7d47-48c6-be6f-eb7c43df41ac (1).jpg

Край тіста піднімаємо і  накриваємо  невелику частину . Верх  цієї частини тіста змазуємо олією.

4a3be837-0636-4db2-9815-f9254c4a4a93.jpg

Далі  обережно  все тісто  разом з начинкою закручуємо .

7108feeb-bb5b-4811-a625-fb3b62d82dca.jpg

Готовий" рулет" закручуємо по спіралі. Щільно не закручуйте. 

bb40faed-92e1-4c2e-8fb9-8c2988d6eb19.jpg

Заготовку вертути переносимо на деко  покрите пергаментом. Заготовку змащуємо олією.

У автора  заготовку перед випічкою змащують яйцем.  Мені більш подобається олія.

Заготовки накриваємо і даємо підійти протягом 20-30хвилин.

За цей час духову шафу розігріваємо до 230С.

Перші 15 хвилин вертуту  випікаємо під фольгою. Через 15 хвилин фольгу зняти, температуру понизити  до 200С і пекти ще 15 хвилин.

Готову вертуту охолодити на решітці.

3852f2cf-c2a4-4cfb-b064-31d86ed495c0.jpg

Смачного!:vkusno1:

Джерело  : рецепт з групи в фб

Смакота :smilie_essen: 

Я ніколи не пробувала отак тонко розтягувати тісто, хіба що хлібному тісту ламінацію роблю, але ж то, мабуть, інше. От тепер ще один рецепт в копілку, дякую, Наталю. 

Наталочко, дякую! 
 Ти права, витягування тіста схоже на ламінування, але тут треба ще трішки постаратися і витягнути як можна більше.  Мене цей процес ну дуже захоплює)  Одна проблема, стіл замалий) Приходиться краі , які недовитягуються , обривати. В готовому виробі такі потовщення будуть твердими..

Я роблю на півпорціі рецепту. Виходить 2  чудові вертути) невеликі , але і не  малі.Спочатку вона хрумка, повітряна. А через пару днів( як доживе) стає дуже мʼяка і ніжна.

Маю надію рецепт сподобається. 

Магда,я витягувала тісто ,тільки не дріжджіве,це так цікаво. Розтягнула на весь стіл))) сам процес сподобався:f-0-183: