Перейти до вмісту

Recommended Posts

Ингредиенты: пшоно-500г
сало-200г
мясо-500г
цибуля-ріпка-4-5шт
морква-2-3 шт
перець болгарський-1-2шт
сухофрукти(яблуко,родзинки,чорнослив)-100г
часник-2-3 зубчика
олія соняшникова-20мл
сіль,перець…
зелень кропу,цибулі,петрушки
вода-4-6 літри

   

med_gallery_1176_574_287777.jpg

 

Це не справжній козацький куліш,це-один із багатьох його варіантів.

 

ОРИГІНАЛЬНИЙ РЕЦЕПТ ХІХ ст.

 Кулишъ. Смыть крупъ или пшена въ горшкѣ, залить водой и сварить съ постоимъ или коровьимъ масломъ, или съ свинымъ саломъ. (1)

Помішували куліш кописткою (дерев'яна лопатка).

 

Я ніколи раніше не варила куліш (і  не куштувала).А  коли мені довелось його приготувати,то звернулась за порадою до наших господинь-форумчанок.Вони таки все знають! І допомога не забарилась.Дякую!!! Для ще більш детального вивчення цього процесу  я заглянула в "колекцію" відеорецептів дядька Гугла.А там....море різноманітних варіантів  приготування кулешу. Я вибрала ось цей і готувала його в мультиварці  Декс 65 , скороварці Декс 40 і скороварці Сатурн. Пропоную цей рецепт  вам.

 

                                                                Приготування

 

Для початку потрібно підготувати всі інгредієнти.

 

med_gallery_1176_574_623367.jpg

 

 

 

 

Промити пшоно (кажуть ,що в семи водах,та у мене стала прозорою вода аж за 11 разом)

третій раз

gallery_1176_574_397539.jpg

сьомий

gallery_1176_574_528344.jpg

одинадцятий
med_gallery_1176_574_315187.jpg
 
 
Нарізати сало (в моєму випадку з прожилками мяса)
 
med_gallery_1176_574_311455.jpg
 
нарізати великими кусками мясо(курку,качку,свинину,або ж що у вас є) У мене філе курки
 
med_gallery_1176_574_427717.jpg
 
порізати соломкою перець болгарський (у мене жовтий,але бажано червоний)
 
med_gallery_1176_574_401842.jpg
 
Порізати соломкою моркву і цибулю(десь загубила фото цибульки)
 
med_gallery_1176_574_182259.jpg
 
 
Приступаємо.
Обжарюємо на сковорідці сало,потім докидаємо цибульку
 
med_gallery_1176_574_70269.jpg
 
 Після легкого зарумянення цибульки додаємо моркву і жаримо на великому вогні,постійно помішуючи хвилин пять.
Додаю мясо і ще на 5хв на великий вогонь. .Потім -болгарський перець,промиті і подрібнені сухофрукти.Ось такий вигляд має "напівкуліш"
 
med_gallery_1176_574_589428.jpg
 
Цю красу я викладаю в чашу мультиварки,висипаю  пшоно і заливаю водою,можна гарячу (в пропорції приблизно 1 до 6)Я готувала з усіх вказаних продуктів,але розділила по мультиварках-скороварках,тому і вказую приблизну кількість води. Додаю спеції і ставлю на програму :в мультиварці на "тушкування",  скороварці  Декс 40 -на 10хв, в Сатурні - "каша".Коли вже приготується,додаю подрібнену зелень і заправляю потовченим  і змішаним з 2 ст.л. олії часником .
 
med_gallery_1176_574_101336.jpg
 
med_gallery_1176_574_287777.jpg
 
med_gallery_1176_574_464217.jpg
 
                                                                                     
Ну от і все,куліш готовий! Смачного!!!
 
                                                                            
 
                                                                                 Примітки
 
 
Це один із варіантів  "осучасненого" кулешу,який я готувала.Був ще пісний  з грибами.  Куліш має бути  густини  і не супу і не каші,напіврідкий,напівгустий.
 
 
А це варіант приготування кулешу на вогнищі в казанку.

У великому  казані  смажити  порізане сало ,пізніше добавити дрібно порізану цибулю. Коли вона набуде прозорого кольору, додати моркву, нарізану соломкою. Коли морква набуде золотистого кольору, покласти в казан мясо, порізане на шматки. Перемішати і смажити, помішуючи, на великому вогні. 
Коли м’ясо покоричневіє, додати води (можна гарячої) і довести до кипіння. Посолити за смаком і додати пшоно. Після того, як пшоно закипить, потримати його на такому вогні під кришкою 10 хв. Далі на маленькому вогні під кришкою доводити страву до готовності. 
Коли куліш практично готовий, додати спеції і сухофрукти, а також необчищену головку часнику (її треба занурити в пшоно повністю). Подавати куліш, посипавши його базиліком і петрушкою.
Все,можна смакувати.

Куліш — це самостійна страва, до нього салати не потрібні.

 

Ось тут я знайшла цікаву інформацію про куліш.

  Показати вміст

 

Змінено користувачем lana19

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Оксаночка, ты так всё доступно и так аппетитно расписала, прямо захотелось кулиша сразу и незамедлительно!  :smilie_essen: А фото какие! ммм, слюнки текут! :vkusno 1:

 Еще очень  понравился  ОРИГІНАЛЬНИЙ ХІХ ст Рецепт. :smile3:  :n6: 

Оксанчик,  ты такая умничка, что не просто написала рецепт, а провела для нас целый исторический экскурс! Спасибо тебе огроменное! :girlprik:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Наталочка,дякую!   Мені самій було надзвичайно цікаво дізнаватися про цю страву. І вона вийшла напрчуд смачною і ситною (і пісний куліш також).

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Оксана, дуже цікава історічна розповідь  про куліш :flowerss: ! Як   смачно  приготувала :smilie_essen:!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Дякую! Лєна,так хотілося ,щоб і в нашій хатинці смачно пахло кулішем ,хоча у нас вже є Анжелочкіна "Польова каша"   (її рецепт  мені багато допоміг).Можливо,кому і мій стане в нагоді.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

  Уляна-ляна писав:
Можливо,кому і мій стане в нагоді.

 

Обов'язково знадобиться :smailuk10 (1):!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ох ничего ж себе рецептики вы с Ланой выставили- смотреть и слюной давится! :animashki-myshy: :animashki-myshy: :animashki-myshy: :animashki-myshy: :animashki-myshy: :animashki-myshy: в голодном обмороке. Такой кулешик мммм да такая курочка Светына))))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Таня,так на нашому форумі є в кого і чому навчитися.Тут у всіх що не рецепт,то шедевр (ото ж і я собі щось несу в нашу копілочку).

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Оксаночка! Вот молодец! Как ты красиво и правильно рецепт оформила! Даже не рецепт, а МК!

Умничка! :n6:

Я с удовольствием прочитала рассказ про кулеш! Спасибо тебе большое! :girl_love:

Скажу честно - никогда его не готовила. Но желание появилось!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

  lana19 писав:
Скажу честно - никогда его не готовила. Но желание появилось!

І я раніше ніколи не готувала і не мала поняття,який він на смак. Коли в нашому містечку проходили  які фестивалі чи День міста,чи щось подібне,то не мала бажання покуштувати.Думала собі,що каша, як каша. А як приготувала сама,то думка змінилась. Тепер  сімейство чекає,коли ж потеплішає,щоб зварити на вогнищі.

Ланочка,приготуйте.Не пожалкуєте!
 

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Така цікава подача :n6: такої смачної страви :smilie_essen:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

  Алцёна писав:
Така цікава подача

Аллочка,дякую !

 

 

  Алцёна писав:
такої смачної страви

 Я тепер теж з впевненістю можу сказати,що таки смачна!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

  Уляна-ляна писав:
Тепер  сімейство чекає,коли ж потеплішає,щоб зварити на вогнищі.

Тепла дочекались і куліш готували  в казанку.  На природі ,з родиною і друзями  цікаво і смачно виходить  така страва.

 

med_gallery_1176_574_291741.jpg

 

 

 

med_gallery_1176_574_433861.jpg

 

Смачно і з реберцями ,і з курочкою, і з шкварочками!!! А  зірвана з грядки свіженька зелень яка запашна !!! Одним словом-смачно! :vkusno 1:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

×