Магда 2 110 Опубліковано: 15 грудня, 2019 Інгредієнти: Цукор 100 гр Жовтки 2 шт Мед рідкий 200 мл Прянощі (гвоздика, імбир мелений, мускатний горіх, духм'яний перець, чорний перець горошком) Борошно ~400-450 гр (щоб тісто було пластичним) Цукор перетерти з жовтками до білої піни, продовжуючи взбивати, тоненькою цівочкою додати мед, ще трішки збити. Просіяти свіжемелені прянощі, додати до суміші. Борошно додавати частинами, добре вимішуючи , щоб не пересИпати і не забити тісто. От і все, ні розпушувача, ні масла, мінімум інгрідієнтів, мінімум зусиль! Тісто виходить на диво пластичним, легким і приємним в роботі. Розкатати тісто (в оригіналі рецепта вщиною 2 см, я розкатала до 7 мм), формочками вирізати пряники, викласти на пергамент на деко, змазати взбитим яйцем з водою. Випікати при 190 градусах хвилин 10-12, доки не зарум'яняться. Вихолодити на пергаменті. Пряники не ростуть, добре тримають форму. Рецепт з книги "Домашня кухня Як варити і печи?", Леонтини Лучаківської, перевидання 1910 року. Спойлер Книгу подарувала мені подруга, знаючи мою любов до кулінарії і до національного надбання))) Дуже цікаве видання, збережено мову і стиль львівської прогресивної пані початку xx століття. В книзі є наші національні страви і страви європейської кухні. Я в захваті! До цогорічно Миколая вирішила спекти традиційні медівнички (миколайчики), в книзі є декілька рецептів, я вибрала цей і ще один на маслі, пухкенький. Коли я спекла ці медівнички, скуштувала - спочатку була дуже розчарована - пряник був якийсь м'який, але не пухкий чи ніжний, а, наче, сухий, з забитого тіста, хоча на вигляд дуже гарний. А сьогодні перекладала їх в коробку, знову спробувала - не повірила собі! Ну дуже смачний коржик, твердий, з насиченим смаком, в міру солодкий, описати складно, дуже органічний смак. А потім згадала приписку в рецепті: "зразу будуть мягкі, а як остигнуть то будуть добрі" ))) Ну так таки ж і є! Добрі! 6 1 УкраІнка, Lika_N, Валюшечка та 4 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Natali06 18 071 Опубліковано: 15 грудня, 2019 Наталочка, дякую за рецепт !Твоі прянички такі рівненькі, такі гарненькі!І рецепт насправді легенький. ))) Наталочко вітаю тебе з найкращим подарунком!( пам' ятаеш ? "Кніга- єто лучший подарок!")))Я теж дуже люблю книги. Але я почитала твій уривок і розгубилася)) такою мовою написано і мірки дивні. Як ти розібралася? 2 fronya40 та Магда reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Магда 2 110 Опубліковано: 15 грудня, 2019 Наталю, дякую , хоча моєї заслуги тут мало, тісто просто таке легке і приємне в роботі, що коржики просто самі виходять такі рівненькі. А книжка таки да, суперова і дуже цікава, дякую своїй дорогій кумасі за такий подарунок. Дуже цікаві рецепти європейської тогочасної кухні, є бісквіти і, навіть, еклери! Там є невеличкий словничок термінів: бісквіти - альберти, еклери - птисі :) я собі окремо переписала адаптацію рецепта, причому, виписала декілька рецептів, і вже в "перекладі" вибирала і вирішувала за яким я захочу пекти. Було цікаво))) 5 Валюшечка, УкраІнка, Lika_N та 2 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах