Jump to content

Recommended Posts

Інгредієнти:

Цукор 100 гр

Жовтки 2 шт

Мед рідкий 200 мл

Прянощі (гвоздика, імбир мелений, мускатний горіх, духм'яний перець, чорний перець горошком)

Борошно ~400-450 гр (щоб тісто було пластичним)

 

 

 

 

Цукор перетерти з жовтками до білої піни, продовжуючи взбивати, тоненькою цівочкою  додати мед, ще трішки збити.

Просіяти свіжемелені прянощі, додати до суміші.

Борошно додавати частинами, добре вимішуючи , щоб не пересИпати і не забити тісто. 

От і все, ні розпушувача, ні масла, мінімум інгрідієнтів, мінімум зусиль!

Тісто виходить на диво пластичним, легким і приємним в роботі. 

Розкатати тісто (в оригіналі рецепта вщиною 2 см, я розкатала до 7 мм), формочками вирізати пряники, викласти на пергамент на деко, змазати взбитим яйцем з водою.

Випікати при 190 градусах хвилин 10-12, доки не зарум'яняться. Вихолодити на пергаменті. 

Пряники не ростуть, добре тримають форму. 

Рецепт з книги "Домашня кухня Як варити і печи?", Леонтини Лучаківської, перевидання 1910 року. 

 

Спойлер

Книгу подарувала мені подруга, знаючи мою любов до кулінарії і до національного надбання)))  Дуже цікаве видання, збережено мову і стиль львівської прогресивної пані початку xx століття. В книзі є наші національні страви і страви європейської кухні. Я в захваті!

До цогорічно Миколая вирішила спекти традиційні медівнички (миколайчики), в книзі є декілька рецептів, я вибрала цей і ще один на маслі, пухкенький. 

Коли я спекла ці медівнички, скуштувала - спочатку була дуже розчарована - пряник був якийсь м'який, але не пухкий чи ніжний, а, наче, сухий, з забитого тіста, хоча на вигляд дуже гарний. А сьогодні перекладала їх в коробку, знову спробувала - не повірила собі! Ну дуже смачний коржик, твердий, з насиченим смаком, в міру солодкий, описати складно, дуже органічний смак. А потім згадала приписку в рецепті: "зразу будуть мягкі, а як остигнуть то будуть добрі" )))  Ну так таки ж і є! Добрі!

 

20191215_122018.jpg

20191215_122045.jpg

20191215_161705.jpg

20191215_141919.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наталочка, дякую  за рецепт !:flowerss:Твоі прянички такі рівненькі, такі гарненькі!І рецепт насправді легенький. )))

Наталочко  вітаю тебе з  найкращим подарунком!( пам' ятаеш ? "Кніга- єто лучший подарок!")))Я теж дуже люблю книги. 

Але я почитала твій  уривок  і  розгубилася))  такою мовою написано і мірки  дивні. Як ти розібралася?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наталю, дякую :girlleg:, хоча моєї заслуги тут мало, тісто просто таке легке і приємне в роботі, що коржики просто самі виходять такі рівненькі. 

А книжка таки да, суперова і дуже цікава, дякую своїй дорогій кумасі за такий подарунок. Дуже цікаві рецепти європейської тогочасної кухні, є бісквіти і, навіть, еклери!

Там є невеличкий словничок термінів: бісквіти - альберти, еклери - птисі :)

я собі окремо переписала адаптацію рецепта, причому, виписала декілька рецептів, і вже в "перекладі" вибирала і вирішувала за яким я захочу пекти. 

Було цікаво)))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×