Магда 2 233 Опубліковано: 7 січня, 2020 Христос народився! Славімо його! Дівчата, я тут подумала: а хто як кутю робить? Я точно знаю, що в одному регіоні господині роблять абсолютно різними способами. От мені стало цікаво, хто звідки і як робить. Може давайте, створемо окрему тему і туди напишемо рецепти і спосіб? Я перша 🙂 я родом з Черкащини, моя мама народилася в селі-бАтьківщині Тараса Шевченка і ми робимо кутю так (роблю завжди дуже багато, бо ми її дуже любимо і можемо їсти на сніданок, обід і вечерю): пшениця - 3 стакани ізюм - 300 гр мак - 250 гр грецькі горіхи - 200 гр ліщина - 200 гр мигдаль - 200 гр мед - за смаком узвар: сушені яблука, сушені (обов'язково домашні) абрикоси і сушено-підкопчені груші. Звечора я варю узвар, роблю дуже крутим, таким, що коли він готовий, то в 10-ти літровій каструлі буде половина ягід. Абрикоси обов'язково домашні, бо у них є саме той незамінний присмак і аромат, у імпортної магазинної янтарної кураги такого немає. А груші - то окрема стаття. Такі груші роблять тільки на маминій бАтьківщині - вони сушені і злегка підкопчені, їх на велику 10-ти літрову каструлю потрібно всього 4-5 штук. І ніякого цукру в узвар! Для каші варю пшеницю в пропорції 1:2 на дуже повільному вогні. Якщо пощастить купити вже оббиту пшеницю, то вариться набагато скоріше, але таку можна купити тільки з рук на базарі, а я туди не завжди маю час потрапити. Каша має бути мастка, розварена, а не просто зварені зерна, як дробини. Мак мию, запарюю кип'ятком на пару годин, а потім перебиваю в блендері. І кожного разу, коли я мучу мак блендером, жалкую, що не вмію терти мак макогоном в макітрі, бо в блендері виходить таке собі, молочка з нього не добути. Все думаю знайти якийсь девайс для подріблення маку. Ізюм промиваю, запарюю кип'ятком. Ізюм на кутю завжди беру круглий, дрібний. Горіхи піджарюю, оббираю від шкірки і дрібно перебиваю в блендері (майже до кашки) У великій мисці змішую все, додаю за смаком меду, ще раз добре розмішую і додою узвар. Кутя має бути консистенції "густої сметани", якщо так можна про кутю сказати. Даю настоятися, щоб зерно набралася макового молочка і олії з перебитих горіхів. Все, кутя готова! Зустрічаймо Різдво! 6 1 Natali06, Lika_N, Валюшечка та 4 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 930 Опубліковано: 8 січня, 2020 Я ніколи її так і не зробила по справжньому. У цьому році йшла до родичів,і треба було зробити кутю.. а я не підготовлена... Зварила рис сухеньким, узвар в скороварці із домашніх сухофруктів,такий був насичений,родзинки залила окропом,волоські горіхи. Меду на смак.І така добра була. Але з пшениці куда б добріше була... 3 Natali06, inucya та Магда reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Natali06 18 128 Опубліковано: 8 січня, 2020 Танюшо, хочу сказати про кутю із цілоі пшениці. Чесне слово , ніколи навіть не уявляла, що варена пшениця така смачна))) прямо нямочка)) А ще з іншими інгредіентами , просто неперевершена смакота! Наталочка, дякую , що поділилась своім рецептом куті! 3 inucya, Магда та fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 930 Опубліковано: 8 січня, 2020 Та я знаю. Не було у мене пшениці) тільки гречка та рис. 1 inucya reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Магда 2 233 Опубліковано: 8 січня, 2020 9 часов назад, Natali06 сказал: варена пшениця така смачна))) прямо нямочка)) А ще з іншими інгредіентами , просто неперевершена смакота! Ага, це точно! Мені дуже подобається поєднання перетертого маку з дрібно подрібнинеми горіхами, такий собі молочно-кремовий смак, а ще плюс варена пшениця теж має ніжно-вершковий присмак, ізюм для контрасту, просто супер. Прочитала на днях, що крім величезного символічного значення, кутя ще наш національний суперфуд. І правда, злаки, горіхи, сухофрукти, мед - просто клад всього найкориснішого. 2 inucya та Natali06 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Валюшечка 505 Опубліковано: 12 січня, 2020 (змінено) Кутя у меня с быстророзваримой пшеницы. Было вкусно. Змінено 12 січня, 2020 користувачем Валюшечка 3 inucya, Магда та lana19 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах