Jump to content
Магда

Телятина запечена

Recommended Posts

Ингредиенты:

Телятина цілим шматком 1-2 кг

Сіль - 3 ст.л.

Вода - 3 л.

Орегано

Перець чорний мелений

Мускатний горіх

Паприка копчена

Часник сушений

Оливкова олія

20200511_094820.jpg

 

Метод

Для цього рецепту я стараюся купити гарний шматок телятини, без пліви, жиру, рівненько обрізану.  У нас така частина туші називається "лінивчик". Назва говорить сама за себе))). 

Свіже м'ясо замочити у воді, в якій розведена сіль з розрахунку 1 ст.л. на літр води. Такого розсолу потрібно стільки, що б шмат м'яса вільно лежав у посудині і був покритий рідиною десь на три пальці. Посудину з замоченим м'ясом (у мене від недавна Ось така :) ) поставити в холодильник на три дні. За цей час потрібно пару раз змінити розсіл. 

Перед запіканням за пару годин м'ясо дістати з холодильника, добре обсушити і натерти спеціями за смаком. У мене це орегано, чорний свіжезмелений перець, мускатний горіх, копчена паприка і сушений часник. Всі спеції змішати в окремій мисочці, додати оливкової олії стільки, щоб вийшла густа така суміш. Добре натерти м'ясо. 

В деко поставити решітку, на решітку викласти м'ясо. Нічим не накривати, не замотувати. Запікати в духовці при 170 градусах до темперетури готовності м'яса 70-73°С. 

Готове м'ясо відразу замотати у фольгу і залишити вистигати на столі. Зберігати в холодильнику у тій же фользі. 

Все. Дуже просто і смачно. М'ясо чудово зберігається в холодильнику, шматочок, який на фото - це вже залишок від 2-х кілограмового шматка, йому вже 6 днів, а він не втратив ні смаку, ні аромату. Я постаралася передати на фото яким сочним виходить це м'яско, абсолютно не сухе і не "давке", як може бути телятина чи яловичина. Це м'ясо в мене спеціально для сніданків, коли зранку часу і енергії мало, а потрібно сім'ю нагодувати швидко, ситно і смачно. Але прекрасно воно підходить і на легку вечерю із салатом із свіжої зелені, сиром та червоним сухим вином :)

 

20200511_095611.jpg20200511_095109.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наталочко, дуже смачно виглядає:0_8e0d2_28d964f1_S:

Аж пошукала в Гуглі що за шматок зветься "лінивчик" і нічого не знайшла. Це може вирізка? Чі балик? Бо якщо шмат 2 кіло важить, то не можу вгадати яка це частина.

І ложки солі с гіркою чи під ніж?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 минут назад, Qween сказал:

Аж пошукала в Гуглі що за шматок зветься "лінивчик" і нічого не знайшла. Це може вирізка? Чі балик? Бо якщо шмат 2 кіло важить, то не можу вгадати яка це частина.

І ложки солі с гіркою чи під ніж?

Аня, беру ось тут: https://myasnuyray.com.ua/ua/product/lenivchik-teljatina-2/#, пишуть, що це лопатка :neznau: Шматок, що на фото був якраз до 2-х кілограм, дуже великий, красивий. Але часто це шматки десь по кілограму. Ці лінивчики завжди так рівненько акуратно обрізані, без пліви і з мінімум прожилок, видно, це "винахід" тамтешніх м'ясників :) Куплю новий - зфоткаю, бо зараз у мене вимочується шматок м'яса, який я купила у Метро, коли були на закупах - то, взагалі, я навіть собою залишилася незадоволена, що умудрилася купити таке неякісне м'ясо(((

А солі даю щедро, з гіркою.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На фото лінивчик схожий на "дитяче м'ясо", яке в нас так називають :confused:. Я його скілки раз купувала і завжди воно довго готувалося і було якесь не м'яке. Але розмір в нього десь 500-600 г. Лопатка в нас зовсім інакше виглядае. Наталочко, може коли фото буде, я зможу впізнати :smile:.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

:biggrin: Я тепер ще більше шкодую, що купила в тому Метро те м'ясо :)  Так би зараз швиденько зфоткала б нормальне м'яско, і все б зразу вияснилося. А тепер доведеться готувати той "неліквід".

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Elenka, будь ласочка, надіюсь, що тобі сподобається. А "почечная" - я навіть не знаю такої частини :neznau:Мабуть, кожен регіон має свої специфічні назви. Виробник, у якого я беру це м'ясо пише, що цей шматок вирізається із лопатки :neznau:. У мене на фото на зрізі видно прожилки, тобто це не балик, точно, і зверху у шматка немає пліви, просто акуратний зріз м'яса гострим ножем.  Я сама думаю, що це таки лопатка, але вирізана дуже вправно і акуратно.

А запекти таким способом, я думаю, можна любу частину туші. Мені здається, можна, навіть, нерівний шматок, просто його доведеться стягнути ниткою. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ну ось, як і обіцяла - фоткаю свого "лінивчика". Шматок заважив 1,860 кг. І це таки лопатка, просто так обрізана. Шматочок чималенький, якраз впритик під мою гастроємність і на 3 літри води. 

20200518_185122.jpg

20200518_185748.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
 
 
 
15 часов назад, Магда сказал:

Ну ось, як і обіцяла - фоткаю свого "лінивчика".  

Шо гарний, то гарний!!!:vkusno1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Это 99% крестец. ( Судя по фото)

А вот интересно, если это приготовить в мультиварке на выпечке.  Сколько по времени? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 часов назад, fronya40 сказал:

А вот интересно, если это приготовить в мультиварке на выпечке.  Сколько по времени? 

 

Хто зна, навіть не задавалася таким питанням, думаю, доведеться методом "научного тика" - перевіряючи весь час температуру м'яса термометром. Тут головне не пересушити. Цікаво. Таня, якщо зробиш - похвастаєшся потім?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×