Справжня господиня 3 362 Опубліковано: 5 квітня, 2023 Ингредиенты: Жирненька свинина - 300 г Копчені ковбаски/сосиски/ветчина - 200 г Варені сосиски/сардельки/ковбаса - 100 г Капуста свіжа - 0,5-0,7 кг Капуста квашена - 0,5-0,7 кг Морква - 200 г Цибуля - 150 г Гриби лісові сушені - 20-30 г Томат.паста/соус - 1/2 ст. л. Сіль, перець, лавр.лист, цукор - за смаком Отакий набір продуктів дуже приблизно, можете міняти грами за своїм смаком, але виключити зовсім можна тільки гриби. Все інше має бути обов*язково. Пишу як роблю сама я, це приблизно правильно. Свинину жирну або напівжирну я спочатку готую так - прижарюю з луком та морквою, трішечки водички, сіль, і тушкую до готовності в глибокому сотейнику. Свіжу капусту шаткую, додаю до м*яса і тушкую її разом з отою готовою свининкою з підливою, кришка зверху закрита. Капуста повинна стати м*якою, осісти. Квашену капусту ріжу, щоб була як свіжа кусочками, додаю в сотейник, тушкую під кришкою хвилин 15, щоб стала м*яка. Якщо в вас є лісові гриби, то їх треба замочити напередодні, відварити, порізати некрупно и от зараз додати в сотейник до капустів. В мене грибів лісових не буває, можу кинути трохи глив. Шампіньони смаку на дадуть, тільки красу і об*єм. Якусь копченість та варенку (див. зверху) порізати кубиком/шматочками десь см 2х2. Додати в сотейник. Тушкувати ще хвилин 10 без кришки. Вогонь середній. Додати томат.пасту/соус на чисте дно сотейника і трішки прожарити з каплею олїї, щоб зник смак сирих помідорів, змішати з бігусом и ще хвилин 2-3 протомити. Ось тепер тільки пробувати на сіль!!! Бо ми додавали багато чого солоного. Можна трішки додати цукру, якщо капуста і томат дуже кислі, не більше чайної ложечки. Чорний мелений перець, трііішечки часничку. Дати настоятися хвилин 15-... під кришкою і можна подавати. Смачного!!! Я цей бігус готую з кінця 80х, все на око. Колись була в Мінську в тур.подорожі и там в ресторані нам подали цей бігус. Він мене вразив страшенно!!! Це було дуже смачно і дуже незвично! І хоч в ньому замість м*яса були великі шмати сала, я вже вдома знайшла справжній рецепт і стала готувати з м*ясом. Це взагалі блюдо національне польське, але й білоруське теж, поляки були всюди))) Говорять і БІГУС, і БІГОС, все правильно. В Польщі його готують скрізь, але я не була, не їла. В старовинному варіанті його готували дві доби, додавали всяке різне м*ясо, щоб все розтушкувалося в хлам))) Ну ми не старовинні поляки, зробимо скоріше. Можу сказати, що це ДУЖЕ СМАЧНО!!!!! Я б цей бігус їла і вдень і вночі, але мій огранізЬм проти. Іноді дозволяю собі поїсти, от як на фото(там три порції), і далі перерва місяця на 2-3. Якщо в вас є що додати до рецепту напішіть, спробуємо разом. 2 Магда та Наташшшка reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Olima 2 154 Опубліковано: 5 квітня, 2023 Квасолю можна додати. Саме її я і побачила на фото, а коли збільшила фото, то замість квасолі виявилася ковбаса чи сосиски Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 362 Опубліковано: 5 квітня, 2023 Оля, чесно, про квасолю в польському варіанті не знаю, в білорусів її точно не було. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Магда 2 078 Опубліковано: 5 квітня, 2023 Смакота. Для мене це називається бігос. А бігус - то такий наваристий борщ з квашеного буряка без капусти, бойківська кухня, теж, до речі, смакота. 1 Справжня господиня reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 362 Опубліковано: 5 квітня, 2023 40 хвилин тому, Магда сказав: Смакота. Для мене це називається бігос. А бігус - то такий наваристий борщ з квашеного буряка без капусти, бойківська кухня, теж, до речі, смакота. Як цікаво! Я думала/знала, що то назва одної страви. А воно он як. Я варю борщ без капусти і буряк звичайний, тепер наквашу буряк і буду той свій борщ називати бігус. 1 Магда reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Магда 2 078 Опубліковано: 5 квітня, 2023 27 хвилин тому, справжня господиня сказав: Я варю борщ без капусти і буряк звичайний, тепер наквашу буряк і буду той свій борщ називати бігус. Тоді буряк потрібно буде порізати кубиками) А ще бігус можна підбити борошном. Я піджарюю цибулю на смальці, потім додаю туди ложку борошна, обжарюю все разом. 1 Справжня господиня reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Алцьона 12 061 Опубліковано: 5 квітня, 2023 14 години тому, справжня господиня сказав: але виключити зовсім можна тільки гриби. Все інше має бути обов*язково. Оце мені сподобалось в рецепті Дякую з рецепт! Обов'язково спробую! Як же цікаво - суміш капуст і м'яс)) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Справжня господиня 3 362 Опубліковано: 6 квітня, 2023 8 годин тому, Алцьона сказав: Оце мені сподобалось в рецепті Дякую з рецепт! Обов'язково спробую! Як же цікаво - суміш капуст і м'яс)) Так, тут смак дає змішування свіжої та кислої капусти з копченістю та різним м*ясом за рахунок різних смаків і текстури. Овочі цибулька та морква в парі з невеликою кількістю томата довершує картину маслом))) Я раніше робила бігус з грибами, покупала лісові і додавала. Так, вони тут дуже доречні, дають і запах, і смак. Але коли вони стали в нас дуже дорогі, то готувала бігус без них. І різницю майже не замітила, а домашні зовсім не поняли. Ну якщо кому захочеться грибного запаху, то можно додати грибний кубик. Я так іноді роблю, коли жарю шампіньони))) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах