Компот із кизилу

Автор: Elenka, в Овочеві
Коротко

Компот із кизилу на зиму: на 3-літрову банку — 2 склянки кизилу і 1,5 склянки цукру (склянка — 250 мл). Ягоди заливають окропом, а далі або переливають воду ще раз, або стерилізують банки 20 хвилин. Спершу компот ледь забарвлений, з часом стає рубіновим.

Компот із кизилу

Інгредієнти

• На 3 л банку:
  • кизил — 2 ст.,
  • цукор — 1,5 ст.
  • вода
  • 1 ст. = — 250 мл
Що ще приготувати з цих продуктів →

Метод

Кизил для компоту повинен бути стиглий, але не перестиглий. Ягоди добре помити, перебрати, дати стекти зайвій воді в друшляку.

Банки добре промити, кришки прокип'ятити.

Закип'ятити воду у великій каструлі для заливання.

Розкласти ягоди у банки.

Далі можна компот закрити 2 способами.

Перший спосіб

Залити ягоди в банку окропом, накрити кришками і залишити на 15-20 хвилин. Потім злити воду в каструлі (без ягід), закип'ятити знову. У банки засипати цукор, залити окропом із каструлі та одразу закатати. Укутати в ковдру до остигання.

Другий спосіб

У банки з ягодами засипати цукор, залити окропом, накрити кришками, поставити банку у велику каструлю з гарячою водою і простерилізувати 20 хвилин (час від закипання води в каструлі).

Банки закрутити, укутати до остигання.

P.S.
Спершу компот ледве пофарбований, згодом ягоди віддадуть пігмент і компот стане рубіновий.

Смачний та корисний напій. Давно його не пили, забутий смак дитинства, мама готувала на зиму, коли мешкали у Закавказзі.

У мене тут кизил садовий, буває лісовий трохи дрібніший і кругліший. Стиглий кизил дуже смачний, солодкий і соковитий.

Недостиглий - в'язкий і кислий, їсти його неможливо, але для компоту такий годиться.

Компот із кизилу

Оцінка рецепта

Ще немає оцінок — будьте першими
Готували за цим рецептом? Оцініть:

Питання й відповіді

Як закрити компот із кизилу без стерилізації?

Залити ягоди окропом на 15–20 хвилин, злити воду, знову закип’ятити, засипати в банки цукор, залити кип’ятком і одразу закатати. Укутати до охолодження.

Скільки кизилу й цукру на 3-літрову банку?

2 склянки кизилу і 1,5 склянки цукру; склянка — 250 мл.

Чи додавати лимонну кислоту?

Не потрібно: у кизилі своєї кислоти вистачає (порада авторки).

Який кизил брати?

Спілий, але не переспілий. Недостиглий кислий і терпкий, але для компоту теж годиться.

Схожі рецепти

Elenka:, спасибо за рецепт, закрываю уже давно таким способом - вкуснотищщща!!! :goood: :klasse: Правда в этом году профилонила - кизил заморозила))) Буду зимой варить компоты))

Виктория, спасибо! :friends: Я что-то 20 лет не вспоминала о компоте.:-)

Я сегодня еще 2 банки 3 л закрыла ... последние, чтоб пустой посуды не было в кладовке. :mocking:

Леночка, ты уж прости, :0356: , всё смотрела на твой компот! :vkusno 1: Лен, а ты не пробовала , сразу залить кипятком+лимонная кислота и закатать? Я так все компоты катаю.

Natali06 написав(-ла):
Леночка, ты уж прости, :0356: , всё смотрела на твой компот! :vkusno 1: Лен, а ты не пробовала , сразу залить кипятком+лимонная кислота и закатать? Я так все компоты катаю.

Наташенька, можно и так, но без лимонки, в кизиле своей хватает.Перед тем как писать рецепт погуглила немножко, так тоже закрывают, в одну заливку.

Но вот у меня этот год очень неудачный. Я закрываю с 15 лет, так вот в этом году уже 2 вида консервов вздулись, выбросила. Такого не было даже на заре моей кулинарной деятельности. :girl-th: При том, что я очень щепетильна со стерилизацией, это еще и часть моей профессии. И такие неудачи подряд! Очень обидно...

Вот и выбрала такие способы перестраховочные.

А сегодня я закрыла компот двумя заливками, конечно же быстрее получилось, чем стерилизация банки с компотом.

Elenka написав(-ла):
погуглила немножко, так тоже закрывают, в одну заливку.

Ленчик,так я всегда так закрываю . Особенно муж у меня любит это дело, говорит, что я не так делаю :mocking:

Щоб відповісти або поставити запитання, увійдіть на форум.

УвійтиЗареєструватися