Компот із кизилу
Компот із кизилу на зиму: на 3-літрову банку — 2 склянки кизилу і 1,5 склянки цукру (склянка — 250 мл). Ягоди заливають окропом, а далі або переливають воду ще раз, або стерилізують банки 20 хвилин. Спершу компот ледь забарвлений, з часом стає рубіновим.
Інгредієнти
- На 3 л банку:
- кизил — 2 ст.,
- цукор — 1,5 ст.
- вода
- 1 ст. = — 250 мл
Метод
Кизил для компоту повинен бути стиглий, але не перестиглий. Ягоди добре помити, перебрати, дати стекти зайвій воді в друшляку.
Банки добре промити, кришки прокип'ятити.
Закип'ятити воду у великій каструлі для заливання.
Розкласти ягоди у банки.
Далі можна компот закрити 2 способами.
Перший спосіб
Залити ягоди в банку окропом, накрити кришками і залишити на 15-20 хвилин. Потім злити воду в каструлі (без ягід), закип'ятити знову. У банки засипати цукор, залити окропом із каструлі та одразу закатати. Укутати в ковдру до остигання.
Другий спосіб
У банки з ягодами засипати цукор, залити окропом, накрити кришками, поставити банку у велику каструлю з гарячою водою і простерилізувати 20 хвилин (час від закипання води в каструлі).
Банки закрутити, укутати до остигання.
P.S.
Спершу компот ледве пофарбований, згодом ягоди віддадуть пігмент і компот стане рубіновий.
Смачний та корисний напій. Давно його не пили, забутий смак дитинства, мама готувала на зиму, коли мешкали у Закавказзі.
У мене тут кизил садовий, буває лісовий трохи дрібніший і кругліший. Стиглий кизил дуже смачний, солодкий і соковитий.
Недостиглий - в'язкий і кислий, їсти його неможливо, але для компоту такий годиться.
Оцінка рецепта
Питання й відповіді
Як закрити компот із кизилу без стерилізації?
Залити ягоди окропом на 15–20 хвилин, злити воду, знову закип’ятити, засипати в банки цукор, залити кип’ятком і одразу закатати. Укутати до охолодження.
Скільки кизилу й цукру на 3-літрову банку?
2 склянки кизилу і 1,5 склянки цукру; склянка — 250 мл.
Чи додавати лимонну кислоту?
Не потрібно: у кизилі своєї кислоти вистачає (порада авторки).
Який кизил брати?
Спілий, але не переспілий. Недостиглий кислий і терпкий, але для компоту теж годиться.
Схожі рецепти
Elenka:, спасибо за рецепт, закрываю уже давно таким способом - вкуснотищщща!!!
Правда в этом году профилонила - кизил заморозила))) Буду зимой варить компоты))
Виктория, спасибо!
Я что-то 20 лет не вспоминала о компоте.![]()
Я сегодня еще 2 банки 3 л закрыла ... последние, чтоб пустой посуды не было в кладовке. ![]()
Леночка, ты уж прости,
, всё смотрела на твой компот! :vkusno 1: Лен, а ты не пробовала , сразу залить кипятком+лимонная кислота и закатать? Я так все компоты катаю.
Natali06 написав(-ла):Леночка, ты уж прости,, всё смотрела на твой компот! :vkusno 1: Лен, а ты не пробовала , сразу залить кипятком+лимонная кислота и закатать? Я так все компоты катаю.
Наташенька, можно и так, но без лимонки, в кизиле своей хватает.Перед тем как писать рецепт погуглила немножко, так тоже закрывают, в одну заливку.
Но вот у меня этот год очень неудачный. Я закрываю с 15 лет, так вот в этом году уже 2 вида консервов вздулись, выбросила. Такого не было даже на заре моей кулинарной деятельности.
При том, что я очень щепетильна со стерилизацией, это еще и часть моей профессии. И такие неудачи подряд! Очень обидно...
Вот и выбрала такие способы перестраховочные.
А сегодня я закрыла компот двумя заливками, конечно же быстрее получилось, чем стерилизация банки с компотом.
Elenka написав(-ла):погуглила немножко, так тоже закрывают, в одну заливку.
Ленчик,так я всегда так закрываю . Особенно муж у меня любит это дело, говорит, что я не так делаю ![]()