Макова начинка

Автор: Qween, в Начинки для випічки
Коротко

Домашня макова начинка: 1 склянка (250 мл) сухого маку, або 130 г, 50 г вершкового масла, 200 г молока і 100 г цукру чи меду (для несолодкого тіста — 150 г). Начинка м'яка, добре розподіляється і не випадає з готової випічки.

Макова начинка

Інгредієнти

• Мак сухий — 1 склянка (250 мл) або вагою 130г
  • Вода
  • Олія вершкове — 50г
  • Молоко — 200г
  • Цукор або мед
  • для солодкого тіста — 100г
  • для несолодкого тіста — 150г
  • Ароматизатори на вибір
  • цедра свіжа лимонна
  • цедра апельсинова в цукрі
  • цитрусова есенція (п-во Польща)
  • За бажанням
  • печені горішки
  • родзинки
  • цукати
Що ще приготувати з цих продуктів →

Метод

Зварити у воді, відкинути на сито, а потім прокрутити через м'ясорубку або розтерти на макітрі.

Або сухий мак змолоти на кавомолці, залити водою десь на палець поверх маку, і зварити в мікрохвильовій печі до вбирання маком води - це хвилин 5 . У мікрохвильовій печі зерна добре набухнуть.

Тепер або далі варити в мікрохвильовій печі, або на плиті.

У каструлю з маком додати 50 г вершкового масла|мастила|, 200 г молока, 100 г цукру або меду (це для солодкого тіста, а якщо тісто не дуже солодке, то можна 150 г). Варити до загусання, періодично помішуючи. Якщо в мікрохвильовій печі, то кожні хвилини 2, всього близько 10 хвилин. Треба враховувати, що готова начинка ще трохи загусне. Коли вона зварена, то я кладу апельсинову цедру або свіжу лимонну цедру або польську лимонну есенцію. Можна печені шматочки горішків, родзинки чи цукати чи що подобається. Я люблю саме з цедрою або лимонним ароматизатором.

Начинка не суха, м'яка, добре розподіляється, в готовому виробі сидить добре, не випадає, а в рулетах вона не окремо від тіста, а разом з ним в обіймах.

Раптом вийшло, що начинка після охолодження вийшла не дуже мажущійся консистенції, то це означає, що занадто випарилася рідина. Тоді до готової начинки треба додати чайну ложечку води, а може і дві ложечки.

На фотографії начинка із холодильника. Як пектиму з неї, то підігрію і вона стане м'якшою консистенції.

P. S.

Дуже добрий рецепт. Переношу його з теми про сирний кранч, у якому я писала.

Цього року моя знайома робила рулети з віденського тіста та на 7 рулетів поклала начинки на 1 кг маку. Рулети, мабуть, були шоковані, але витримали.

PS: Попереджаю, що начинка, коли уварюється, то "пихкає" досить часто і може забруднитись плита. Тому в мікрохвильовій печі зручніше варити - потім протерти вологою серветкою і буде чистенько.

Оцінка рецепта

Ще немає оцінок — будьте першими
Готували за цим рецептом? Оцініть:

Питання й відповіді

Як зварити мак для начинки?

Мак зварити у воді, відкинути на сито, а потім прокрутити через м'ясорубку або розтерти в макітрі. Далі додати масло, молоко і цукор або мед і варити до загустіння, періодично помішуючи.

Як швидко приготувати мак для випічки?

Сухий мак змолоти на кавомолці, залити водою десь на палець вище маку і варити в мікрохвильовці до вбирання води — це хвилин 5. Потім з молоком, маслом і цукром варити далі, помішуючи кожні хвилини 2, всього близько 10 хвилин.

Як загустити макову начинку?

Варити до загустіння, періодично помішуючи; готова начинка ще трохи загусне. Якщо після охолодження вона погано мажеться, авторка радить додати чайну ложечку води, а може й дві.

Чи треба обсмажувати мак?

Ні, за словами авторки, мак для цієї начинки обсмажувати не потрібно.

Схожі рецепти

Анечка! Спасибо большое за рецепт маковой начинки!  :flowerss:  Как правило, маковая начинка в домашних условиях получается не такая вкусная, как магазинная. Теперь проблема решена!

Веточка, спасибо что оформила мой рецепт. На здоровье!

Да, эта начинка имеет гармоничный вкус и правильную для начинки консистенцию. Надеюсь что пригодится рецепт.

Дякую.Те що треба. Покупна гадость,а своя буде тепер супер.

Я не купую магазинну ,а відтепер буду готувати за цим рецептом.Люблю з маком і тортики і пиріжки і маковий крем. Дякую за рецептик!  Ням-ням!!!  :vkusno 1:

Супер. Спасибі!

На здоров’я, дівчата!

lana19 написав(-ла):
Как правило, маковая начинка в домашних условиях получается не такая вкусная, как магазинная.

конечно!! ведь как мы ее готовили?? Мак перемололи, с сахаром и водой размешали и в бой. Ну или мама с сиропом из под вишневого варенья разжижает.

А здесь такой рецепт, такая Смакота!! Спасибо, Аня, буду часто делать, я мак оооочень люблю!!!

Дуже смачно, казала моя донечка:"Мама, добле, ням-ням" :)

Макова начинка

inucya Учасники

Девочки, а нужно сначала обжаривать мак или нет?

Нет, мак обжаривать не нужно :smile: .

Бывает маковая начинка для которой мак надо жарить?  Мне такой рецепт не встречался.

inucya Учасники

Спасибо, Анюта, значит - не буду! Просто подумала, все семена жареные вкуснее, может и мак.

От добра- добра не ищут, сделаю по рецепту:d_daisy:

Очень интересная начинка. Я ма не часто вообще использую. Но в такой подаче обязательно попробую.

Ена Учасники
Qween написав(-ла):

Девочки помогите. Купила мак на ринке на развес. Сколько не готовила, он не разваливается. Жёсткий и сухой. И блендером и  перетинала. Толку ноль. Может дело в маке? 

Голубой мак мягче и лучше набухает. Черный мак сухой и хуже набухает.

Еще вот нашла хорошее видео про мак от профессионала

Відео

Щоб відповісти або поставити запитання, увійдіть на форум.

УвійтиЗареєструватися