Jump to content
Sign in to follow this  
Справжня господиня

Зельць печінковий

Recommended Posts

20230619_000627.thumb.jpg.ab4db527c721e6c6cfc6b71f180ad64a.jpg

Печінка (в мене куряча)  650 г

Сало   100-200 г

Фарш м'ясний  250-300 г

Яйця курячі   3 шт.

Манка   100-150 г

Желатин   10 г

Морква  100-150 г

Цибуля  100 г

Сир твердий 50-100 г

Сіль, спеції

Купила упаковку курячої печінки "Наша ряба" і вирішила зробити зельц. Колись давно робила, було смачно.

Печінку помити, порізати кусочками 2-3 см. Фарш в мене був свинячо-яловичий, добре буде і курячий. Можна і без фаршу. Печінку змішати з фаршем, додати яйця, дрібно нарізану цибулю, моркву невеличкими кубиками. Сало теж порізати кубиком і додати в масу.

Манку змішати з желатином і поступово вмішати в масу. В мене желатина було всього 4 г, малувато, треба більше, 8-10 г.

В холодильнику завалявся кусочок сиру, теж порубала кубиком і додала в масу. Можна і без сиру.

Посолити-поперчити за смаком.  Все ретельно перемішати і залишити на годину для набухання манки. Маса повинна бути доволі густою, регулюйте манкою. Бо фарш різний, яйця, сир та морква, тому і пишу 100-150 г манки. 

Далі треба зварити зельц. Можна запхати масу в звичайні пакети один в один 3 шт, ретельно зав*язати кожен. Я запхала масу в рукав для запікання, зав*язала края і ще обмотала харчовою плівкою щільно, щоб була отака довга форма зельця. Хоча форма може бути любою.

В широкій каструлі закип*ятила воду, опустила зельць і варила на повільному вогні під кришкою 2 години.

Охолонути зельць і поставити в холод на декілька годин.

На фото я різала просто охолонувший, після холодильника він став щільніший.

Дуже смачно!!!

20230619_000638.thumb.jpg.081588256e5f16344622ac805fc8d430.jpg

З даного набора продуктів вийде зельць вагою 1,3-1,5 кг. Половина пішла дома в морозилку, половина поділена на 3 частини і поїхала в дачну морозилку, буде нам смачні вечері.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Розкажу, як я на сіль пробую масу. Коли фарш чи якась маса вже готова, я на маленькій сковородочці жарю невеличку котлетку. Як охолоне пробую на сіль і спеції, додаю в фарш. Особливо актуально для рибних котлет та подібних зельців, де кількість солі відрізняється від простих м*ясних котлет.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×