Перейти до вмісту
Akvarel

Мандабуряник. Кулінарні традиціі рідного краю

Recommended Posts

Ингредиенты: Картопля - 2кг + 2 шт
Борошно 1сорт - 1ст
Кукурудзяна крупа середнього помолу - 1ст
Олія - 5ст. л
Вода - 0.5-1ст
Сода на кінчику ножа
Сіль до смаку

post-2389-0-94420600-1485692138_thumb.jpg


Спосіб приготування

 

Отож, картоплю почистити, залишити дві картоплини, решту зварити та потовкти. Дати вистигнути. Дві сирі картоплини потерти на дрібній терці ( як на бурячки, але дрібнішій). Змішати з потовченою картоплею, додати борошно, крупу, олію та воду. Посолити до смаку. Додати гашену соду та замісити тісто. Пательню змастити смальцем. Ложкою викласти тісто на 2см. Гарно розгладити, змастити олією та ложкою зробити узір. Узір робити обов'язково, бо без нього не вийде справжній гуцульський мандабуряник ;).
Пекти при t180C до зарум'янення. Коли спечеться, ще гарячим зверху змастити часником. Розрізаємо зубчик часничку на двоє і зрізом гарно зверху змащуємо. До столу подавати гарячим або холодним (я люблю холодний) з салом, часником і самогонкою!

З цієі порціі у мене виходить круглий мандабуряник діаметром 30см і прямокутний 20*30. Хоча мандабуряник має пектися у невеличких пательнях, але в мене таких немає.

 

Примітки

 

На Гуцульщині з покон віків пекли мандабуряник. Духм'яний та рум'яний наче сонечко витягали із печі та подавали до столу. А ще був фасуляник та солодкий корж.
Мандабуряник та корж завжди пекла моя бабця...А потім рецепт закинувся та забувся нами.
Але якось, зайшовши з мамою до місцевого магазину, ми на вітрині побачили його. Мандабуряник був куплений без роздумів, а в дома з'івся "на ура".
Швиденько переглянувши старенький та пожовклий записничок, ми знайшли рецепт.

Пропуную і вам приготувати, можливо припаде вам до смаку.
post-2389-0-16426900-1485692204_thumb.jpg

 

Смачного!!!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Справжнє диво! Дуже сподобалося,треба обов'язково спробувати.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Таня, пробуйте. Сподіваюся вам сподобається :)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

 

з салом, часником і самогонкою

ото по нашому!! прийдеться пекти :girl_haha:

Галю, дякую за таку колоритну цікавинку :0_8e0d2_28d964f1_S:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Галочка,  очень люблю такие рецепты! :m0590 (1):   Такие рецепты очень душевные,  с ноткой раритета))) И ты очень трогательно нам  рассказала о  традициях   вашего края!  

 Дуже дякую за чудовий рецепт! :flowerss:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

соду не люблю,подскажите она чувствуется или можно без неё?

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Галочка,  очень люблю такие рецепты!    Такие рецепты очень душевные,  с ноткой раритета))) И ты очень трогательно нам  рассказала о  традициях   вашего края!  

 Дуже дякую за чудовий рецепт!

 

На черзі солодкий кукурудзяний корж. Як спечу то зразу і до вас. Так, що очікуйте :)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
@YNL, я соду тут не відчуваю. Можете спробувати з порошком для випічки, тільки дайте його трохи більше.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@Akvarel, у вас, мабуть, кукурудзи там вродило? :f-0-146:

Хоча, де її тільки й нема :girl_haha:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Алла, кукурудзу уже не садимо мабуть біля 5 років. Саджу тільки цукрову, яку потім заморожую та додаю до салатів, піци, у суп. Крупу купляємо. Але цього року вродило, бо і цукрова була нівроку.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@Akvarel, та то я взагалі про царицю полів... У нас куди не глянь - всюди кукурудза, і так щороку((( сівозміни зараз не в моді((( ото я й сказала з ноткою сарказму про ту кукурудзу :smile:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Галя, а почему такое название? Что оно обозначает? Я вообще первый раз такое услышала...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
@УкраИнка, картопля то у нас мандабурка, відповідно картопляник то мандабуряник :))))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Галинко,а яке по структурі повинно виміситися тісто?Рідше  як  товчена картопля?Бо я так розумію,що воно не як  тісто на вареники?

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Особливо про самжене сподобалося! Спробую обов'язково)))

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
@ГалинкаМалинка,Галя, це фактично і не тісто, а товчена картопля+всі складники. Я його просто рукою або ложкою накладаю у пательню.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Галочка, я вот обратила внимание, что это постное блюдо! Значит, скоро точно пригодится.  :girl_yes:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

×