Jump to content
Sign in to follow this  
спокусницЯ

Папушник ( ще один варіант)

Recommended Posts

large.photo_2024-04-07_19-14-18.jpg.770215402e75151aa41b1e1a625cfacd.jpg

Вдячна за рецепт fronya40! Пекла вже не один рік. А в цьому,  дякуючи  науці lana19  про клейковину,  вирішила  трішки змінити  процес замісу і ще додала закваску.  Результатом задоволена але і надалі буду  експериментувати, може ще краще вийде) 

 

ЗАВАРКА
Можна зробити її звечора, щоб зранку  зекономити час, бо увесь процес приготування пасочок досить   довгий. 
 
Молоко домашнє 400 г
Борошно  133 г


Кількість борошна для заварки  зменшила  ( в  рецепті основі його більше і  мені не подобається,  що заварна основа виходить дуже туга). Молоко доводжу до кипіння, всипаю борошно і ретельно перемішую вінчиком   чи товкучкою для картоплі.  Після   цього пробиваю блендером-ногою.

large.435805236_944753720691070_4218890126039250829_n.jpg.348bdf96c6c47f965175e5df5315b463.jpg

ОПАРА
Уся заварка
Цукор  70 г
Дріжджі  живі   100 г
Сметана  100 г ( магазинна або домашня, та що гладишка)

До заварки, що вже тепла, а не гаряча, додаю  сметану, цукор  і дріжджі.   Якщо  заварку  перебивала  одразу блендером, то  тепер просто перемішую. Якщо  ні, то тепер обов’язково пробиваю   усе разом блендером, бо інакше грудочки будуть  мене переслідувати в тісті. ( вважайте це моїм бзіком)  
Залишаю на  30 хв.  Опара гарно підходить за цей час.

ТІСТО
Уся опара
Закваска 200 г ( на манітобі) 
Цукор   130 г
Жовтки   210 г
Куркума 0,5 ч.л
Ваніль 2 пакетика

--------
Борошно манітоба  190 г
Борошно   640-710 г  

--------

Цукор  300 г

--------

Масло вершкове 130 г  не тверде  
Олія 70 г  ( з холодильника
Сіль 1 ч.л
Родзинки, журавлина, цукати 250 г

Замішувала  в комбайні на  першій швидкості,  насадкою весло.

large.434163404_1317966002923136_4541599256970319027_n.jpg.cc419a58a0f99c070b61ae88d493c1d1.jpg

Вже  після  почитала розумних людей які  кажуть,  що вона не для цього тіста. Та  як я могла її не використати, коли вона в мене з’явилась?))) Як би там не було, результатом я задоволена. 
Чашу і  насадку перед замісом поклала  в морозку на хвилин 15.
Спочатку з’єднала  опару, закваску, цукор  133 г, жовтки, куркуму, ваніль   пару хвилин замісу.  ( Жовтки з  цукром перед введенням  збила міксером). Потім почала  додавати борошно. Але все! 150 г борошна від загальної маси  залишаю, щоб додати в залежності від консистенції тіста на виході.   Увесь процес зайняв 20 хв. Температура тіста  стала 27 °C Тому  на 25 хв чашу з тістом  поставила в холодильник ( накрив плівкою)
Температура тіста опустилась до 23 °C. продовжила заміс  10 хв.
Додала 300 г цукру, всипаючи поступово. ( 5 хв замісу).
Настав час ввести жири і сіль. Масло вершкове не тверде але і не  розтоплене, температура 19 °C, олія 14 °C і ще хвилин 25 замішуємо.  Після додавання жирів я вже вирішую, чи потрібно додати  те борошно, що   відклала від основної маси.  Ось таке тісто виходить,  ніби тягнеться за  вінчиком.

І в самому кінці, всипаючи потрошки, ввожу   родзинки, журавлину в’ялену і цукати. Я обов’язково напередодні усе ріжу, за рахунок того, що шматочки маленькі я змогла збільшити загальну масу,   тісту так легше.  Цукати купляю одразу міленькі. Усе  разом  заливаю коньяком або вино + спирт і настоюю  2-10 годин. Потім відкидаю на сито, щоб гарно збігла рідина.

large.435699811_771455241630364_6927674172364694899_n.jpg.2bcbcab0f5b425a468c2e6e32f03137f.jpg

І ось таке тісто на виході

large.435885147_458579463399114_6829294898568090059_n.jpg.e0c8a566e88a76db2687475ae94b9ded.jpg

Перекидаємо  тісто у велику миску і залишаємо підходити. У мене цей процес зайняв 3г 20 хв. 

Розділила тісто на чотири однакові частини з яких сформувала  шарики і залишила на столі, прикриті рушничком на 10-15хв відпочити.  

large.436764474_388428084078173_5651884253640904469_n.jpg.aa4148e89dfba0a5a4cb41c9fc3e85c9.jpg

 

Далі  заключна формовка і  посадка  в паперові форми.  ( 4 штуки  діаметр 15 см)  Як це робиться вже є за посиланням, обов'язково подивіться.

Я люблю, щоб пасочка була вище паперової форми, тому якщо форма невелика  роблю з силіконізованого паперу такі  високі додаткові форми.  

large.435559590_728533249494364_8323611191612842389_n.jpg.470fc0d3aaa806a436aa0e58641288d8.jpg

Підходило тісто в формах 3 г 20 хв. Вирости повинно  десь в 2,5-3 рази. 
Після того як  пасочки підійшли, шапочки змащую збитим яйцем.
Випікати ставлю в духовку,  розігріту до 180 С, попередньо налив на дно ( в моїй є така заглибинка)  чашку окропу.

Випікаю до досягнення  температури 94-96 С    в середині пасочки. 

large.436029311_2977295302412121_8921653003687148100_n.jpg.2afeba80e3ad0e2e0241a32c9578734f.jpg 

А ось те, що я бажала досягнути, ось ці   волокна!!! 

large.434191790_308543125391234_489620058678927190_n.jpg.227f657ae8d307f21775a47eb7ea27be.jpg

 

Зверху декорую улюбленою глазур'ю. Qween,  дякую, вона просто чудова!


 

large.435462701_760134382890071_7924313590513743860_n.jpg.a9948e9c8ee0a5b8851432f288eb4aad.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×