Перейти до вмісту
Справжня господиня

Квашана капуста від Справжньої господині

Recommended Posts

20240125_095820.thumb.jpg.9a337651093ffc02d9baa9c36f6bcf65.jpg

Капуста піздніх сортів  біля 3 кг

Сіль  1,5 ст.л.

Цукор 2 ст.л.

Вода 1 л

Морква 1 шт.

Капусту піздніх сортів вибрати ретельно, щоб була вся біла, на смак не гірчила, листя не грубі і не товсті. Я завжди беру капусту в Варусі, вона там краща за АТБ (поставщики різні, мабуть, різні сорти).

Капусту нашаткувати тонко, я це роблю спец.сікачем для капусти, він в мене вже років 20 або більше.

5535982657_w640_h640_nozh-dlya-shinkovki

Саме тонка нарізка це вже половина успіху. Ріжу качан по довгому зрізу, щоб довга лапша получалася.

Нашатковану капусту складаю у пластикове відро 5л, не тру, не мну, просто скласти. Мені у відерцях більше нравиться, чим в банках, нічого зверху не витікає. В мене таких відерець штук 5 чи 6, дуже вони зручні для всього.

Приготувати розсіл - у 1 л води з під крана розчинити 1,5 ст.л. солі з гірочкою. Цим розсолом залити капусту, трохи придавити зверху. Через 10-15 хвилин капуста почне давати сік, тоді ставлю зверху тарілку, на тарілку груз (1л банка консервації). Все, відро ставлю в куток кухні на квашення. 

Треба дивитися, щоб вся капуста була покрита росолом. Якщо його зверху багато, то роблю менше груз, банка 0,7.

Ну і далі як ви звикли робити - протикати капусту як почала пінитися. Я не протикаю, а ворушу її великою виделкою, так краще.

І тут треба не пропустити момент, як піни вже майже не стане, капуста ще не зовсім скисла, але вже не смакує, як свіжа. Це зазвичай буде на 3 чи 4 день, залежить від Т в кухні.

Тоді з капусти треба через друшляк злити в миску розсол, додати в нього цукор, розмішати добре і знову залити в відро. Ставимо ще на добу в кухні.

Ну і далі - капусту у велику миску викладаємо без розсолу. Одну невелику морквину натираємо на тонкій терці і змішуємо з капустою. Капусту з морквою знов складаємо в відро, але вже розсол нам майже не треба, я його зливаю в банку і поки не виливаю.

Капусту щільно складаю у відра і держу вже на балконі в холодку. Це вже для базару готова.

З капустини на 3 кг виходить десь 2,2-2,3 кг квашаної (відійшов качан і сік).

Тепер про терміни. В неділю-понеділок купляю капусту і ввечері ріжу, чи у вівторок зранку в 9-10 годин, не пізніше. У четвер ввечері заправляю цукром, або якщо не зовсім готова, то зранку п*ятниці. Ну і у п*ятницю пізно ввечері зливаю розсол, додаю моркву і фасую.

На базар я ходила завжди в суботу, стояла на одному місці, люди знали де я і коли я. Стояла з 8 до 10-11, не довше. Майже завжди продавалася капуста в суботу, а якщо не продала, то дома заливала її отім розсолом, що оставляла, ще ходила на базар в неділю. Але якщо там зовсім мало оставалося, то відвозила синові.

Поясню фокуси з морквою. В нас люди чомусь полюбляють купувати білу-білесеньку капусту. Якщо її квасити зразу з морквою, то вона стає трішки жовтіша, а от морква наприкінці не красить капусту, вона білосніжна. В нас ще продають капусту зовсім без моркви, тільки натертою морквою притрушують зверху відра. Ну така в нас мода!

А от розмір натертої моркви теж впливає на вид. Якщо морква натерта на звичайній тертці (буряковій), то вигляд має грубий. Я натираю на більш тонкій тертці, виглядає дуже привабливо і іменно коли її небагато!

А шо ж, товар спочатку купують очами! Я на базар завжди вдягаюся красиво, зачіска, макіяж, губки, сережки і обов*язково акуратні нігті з нейтральним лаком! Всім посміхаюся, розмовляю, даю спробувати, виделочка, салфеточка, мішечки, одноразові перчатки, білесенькі відерця, красива клейоночка постелена на прилавок... Ото до мене люди й стоять в черзі!

Написала все як роблю, як що неясно, то питайте.

Капусти можете робити скільки завгодно, тільки перера[****]те під свою вагу. 

Змінено користувачем Справжня господиня

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Цікава технологія. Дякую, що не пожалкувала і поділилась  бізнес рецептом, зазвичай це таємниця страшенна! 

Поділитися повідомленням

Дякую за рецепт, от наче пропорції в рецепті майже однакові, а завдяки технології вже і по різному все виходить

Поділитися повідомленням

Дякую за рецепт.Саме думала,що треба вже і капусти наквасити.Спробую цього року за вашим рецептом.🤗

Поділитися повідомленням

Свет, а той фокус-покус що дає?

Ми робимо так же, тільки зразу додаем моркву і на літр води кладе 2 ст л.солі, мірні, та чайну цукру. І прикриваємо поверхню марлею, потім тарілку і груз. 

Вообщем не зливаемо і не додаем цукор ще на добу. Ну ти ж робила колись так і так, що воно дає?

А і так, головне, че я власне пишу... Треба сікти капусту тільки по жіночим дням, т.б у середу (краще саме в цей день), ну або в п'ятницу, чи мабуть у суботу. 

Поділитися повідомленням

18 годин тому, Палич сказав:

Свет, а той фокус-покус що дає?

Розсол гарантує наявність рідини в капусті. Буває сухувата капуста, дає мало соку. Також на спадаючий місяць капуста виділяє менше соку. А при заливці росолом завжди однаковий, прогнозований результат.  

18 годин тому, Палич сказав:

А і так, головне, че я власне пишу... Треба сікти капусту тільки по жіночим дням, т.б у середу (краще саме в цей день), ну або в п'ятницу, чи мабуть у суботу. 

Ігор, оті забобони про якісь дні мене вже давно не колишуть. Бо одні пишуть - по жіночим дням, інші по чоловічим дням, кому вірити. А як бути тій бідосі-капусті, якщо в іншій країні ці дні називаються зовсім протилежно? От що їй тоді робити??? Кваситься чи ні??? І хто ж їй про це розкаже, хто правду донесе до неї???

Ігор, Ігор, ну ти ж навроді думаючий чоловік, а в таке віриш. Просто не кажи своїй капусті, що зараз вівторок, а запевни її про середу і ВСЕ ВИЙДЕ!!! Вона ж тобі повірить як рідному, бо вона ж на календар не дивиться!

А без жартів, то повна маячня про якісь там дні. Єдине, що може впливати на капусту, то сорт и найголовніше це Місяць. Ми всі живемо під впливом Місяця, приливи-відливи, зміни пори року тощо... То і капуста на сходячий місяць соковита, на спадаючий більш суха. Саме краще її квасити на 5-6 місячний день, а на який день тижня це прийдеться не має значення. Мене так бабуся моя вчила, мудра жінка була 1902 р.н.

А тому що мені для базару треба було робити капусту постійно, то я і робила її в росолі, щоб не залежати ні від чого!

Все, я більше не вертаюся до теми про дні з капустою.

Поділитися повідомленням

22 години тому, Палич сказав:

Вообщем не зливаемо і не додаем цукор ще на добу. Ну ти ж робила колись так і так, що воно дає?

Я про те, що ми не зливаемо/наливаймо вже СОЛОДкий росол, що дає додавання ті дві, або аж три (в рецепті київського) здорові ложки цукру в кінці процесу? Ми просто в кінці квашення  зливаемо, додаем цибульку, масло і в холодильник. Звісно спробуємо заморочиться як ти кажеш, гірше ж не стане? ...а як шо стане, тепер ми знаємо де тебе шукати)), і як ти виглядаєш.)

А воду ми давно додаем, бо щас така капуста стала геть не соковита.

Поділитися повідомленням

18 хвилин тому, Палич сказав:

Я про те, що ми не зливаемо/наливаймо вже СОЛОДкий росол, що дає додавання ті дві, або аж три (в рецепті київського) здорові ложки цукру в кінці процесу? Ми просто в кінці квашення  зливаемо, додаем цибульку, масло і в холодильник. Звісно спробуємо заморочиться як ти кажеш, гірше ж не стане? ...а як шо стане, тепер ми знаємо де тебе шукати)), і як ти виглядаєш.)

А воду ми давно додаем, бо щас така капуста стала геть не соковита.

Ігор, я в ті тонкощі не лізу, мені вони ні до чого. Я так роблю, мені подобається результат, а саме головне - смакує людям.

Поділитися повідомленням

В 30.10.2024 в 09:08, Справжня господиня сказав:

В нас ще продають капусту зовсім без моркви, тільки натертою морквою притрушують зверху відра. Ну така в нас мода!

Ну не знаю...мені біла як крейда нагадує дешеву столовську, жовтенька, золотава краще.

А ще хотів спитати. Ти не робила так пекінку? Мені дуже сподобалась. Все так же, нарізка просто кусками 20г солі на літр. Я ще паралельно прокисляв буряк слайсами і кабак. Останній не сподобався, якийсь солодко-кислявий, а ось бурячок - гуд. Я ще його червоним росолом залив майже готову пекінську капусту і стала шо вкусна, що приваблива на око, така фіолетова плямиста...ням ням ням)))

Ти ж там продавчина, для розширення асортименту, чогось цікавого. Чи таку давно продають? 

Поділитися повідомленням

Ні, нічого іншого не робила. А зараз взагалі не роблю для базара, бо на то є причини. Почитай в Кухонних посиденьках.

Змінено користувачем Справжня господиня

Поділитися повідомленням

24 хвилини тому, Справжня господиня сказав:

взагалі не роблю для базара, 

Ясно. Продали дачу, розігнали базар, нема пільгових місць и т.д.

Ну для себе ж можно, або іншим, хто квасить капусту. Не  тільки білокачанну, а і пекінську, вона ж теж капуста.

Недавно дивився на ютубі новий ролик д. Комаровского , він так хвалив  квашену капусту, дуже вона корисна. І в кінці свій рецепт.

Поділитися повідомленням

Ігор, ні я, ні Вова ніяку капусту їсти не можемо, тільки зовсім трошки і рідко. Вчора їздила до сина, йому нашаткувала качан 1,5 кг, хай буде на закусь.

Поділитися повідомленням

Печаль. Мені теж колись нізя було капусту, то робили борщ з пекінки. Так що у кого проблема з білокачанною, можно замінити на таку. Трохи дорожче звичайно, але...

Поділитися повідомленням

14 години тому, Палич сказав:

Печаль. Мені теж колись нізя було капусту, то робили борщ з пекінки. Так що у кого проблема з білокачанною, можно замінити на таку. Трохи дорожче звичайно, але...

Якщо неможна білокачанну, то неможна ніяку! Вся капуста це сімейство хрестоцвітних, дія на організм майже однакова.Пекінка трохи м*якіше діє, але то також капуста! Ти себе обманюєш. Ну то твій організм, тобі краще його знати.

Я борщ варю взагалі без капусти, дуже смачно!!!

Поділитися повідомленням

Тільки що поставив квасити. Все як ти і написала. Купила гарну капустину, 2.9 кг, біла і пласка. Шинковка в нас точно такая як на твоему фоту. Хотів так же у прозоре пласт відерце, яле не влізло, воно з під меду, на 3 л получается. Пришлось у каструлі з нержавейки, там десь 5 л. І гарно входить пласка тяжка підставка на всю площу поверхні. Я ще виклав марлю і поставив 3 л бутильок. Треба 1 кг ти пишеш, але не трамбували як раніше, і бачу що розсолу мало, хай трохи потисне сильніше , як що через  час не покриється верх, то добавлю  ще трохи розсолу.

Соль поважив на вагах мірною ложкою. 2 мірні - це десь 35 гр., так як в півтора з верхом звичайної. Не міряла ніколи?? Я "ложками" не вмію міряти, та ці "шапки", "верхи".

Яка намічається проблема.Останній раз квасилась на кухні, біля плити, але довго, звичай 3 дні і вже пробуем, піна в все таке...щас у нас ще не дали ц.опалення, десь 18°С в середньюму і нижче. Пробую - вродіби різка, але не то((.

Вообщем хто знає яка капуста при квашенні при низької температури, що краще зробить і як. Ту десь днів 5 квасили, вроді дійшла, з'їли. Мо ж цукру зразу добавить і скільки? Що б було шо їсти тим бактеріям бродильним? Я думаю, що при низькій температурі йде процес не тільки корисного броженія, а і розвиваються  грибки, дрожжі. І смак виходить більш спиртовий потому. Так?

Поділитися повідомленням

Палич, не кіпішуй, все закваситься як треба, тільки трохи довше може бути.

Поділитися повідомленням

Доки писав дивлюсь а вже десь мм 3-5 розсолу вище марлі. Достатньо? Ти писала "як що багато" то груз зменшити...це скільки "багато"? Це для того, що б не сильно прессувалась? Ти на 3 кг капусти скільки льеш зразу,  1 литр?

А і цукру...2 ложки = 30гр? Без шапок?

Поділитися повідомленням

52 хвилини тому, Палич сказав:

Доки писав дивлюсь а вже десь мм 3-5 розсолу вище марлі. Достатньо? Ти писала "як що багато" то груз зменшити...це скільки "багато"? Це для того, що б не сильно прессувалась? Ти на 3 кг капусти скільки льеш зразу,  1 литр?

А і цукру...2 ложки = 30гр? Без шапок?

Ігор, на 3 кг капусти я роблю 1л росолу.  Це написано в першому пості. І капуста повинна бути просто покрита росолом, а не задушена в ньому грузом.

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз