Ингредиенты:
Помідори - 5 кг
Морква - 5 шт. середніх
Цибуля - 5 шт. середніх
Перець болгарський м'ясистий - 5 шт.
Алича жовта - 28 шт. на банку
Часник - 5 зубчиків на банку
Перець горошком, лавровий лист, гвоздика
Суцвіття кропу
Для розсолу на 1 літр води
1 ст.л. цукру +
1 ст.л. з чубчиком солі
Метод
Ставимо на плиту 2 каструлі. Одна просто з водою, інша з розсолом. Дати закипіти. В друшляк викласти порізану кільцями моркву, декілька раз опустити-підняти в розсіл (пробланширувати), розкласти в заздалегідь випарені банки. Так само поступити з усіма овочами, можна залишити на банку по четвертинці болгарського перцю, аби його покласти вже з самого верху, бо між помідорами та кришкою залишається якраз для нього місце.
Помідори так само пробланширувати, але в каструлі з чистою водою ( каструля з розсолом в цей час кипить на повільному вогні). Час бланширування помідор залежить від їх розміру та щільності. Головне не допустити аби вони порепалися, я свої великі та м'ясисті приблизно 2 хв. бланширую, але то все на око та навпомацки. Помідори розкласти в банки, зверху додати пробланширований в розсолі кріп з часником, перець горошок, лавровий лист та гвоздику. Залити киплячим розсолом, закатати. Перевернути догори дном, добре вкутати банки. Так залишити на добу, далі поступово розкривати аби вихолоняли.
Я закриваю в таких великих 4-х літрових банках з широкою горловиною. Люблю великі м'ясисті помідори. Пропорції розрахувала саме на такі банки, в мене виходить десь 5-6 банок, залежить від розмірів помідор і кількості інших овочів. Моя мама закриває в трилітрових банках, то на банку бере 20 ягід аличі.
Для мене це найсмачніші помідори, вони мають саме помідорний смак та запах, не мають ні різкого кислого присмаку, ні запаху аличі. У нас з'їдаються всі овочі з банки, крім аличі, навіть морква.