Яблучний оцет у домашніх умовах
Домашній яблучний оцет у 3-літровій банці: на одну банку — 1 кг подрібнених яблук, 1,25 л води, 250 г цукру і 2 шматочки сухого бородинського хліба. Спершу суміш бродить у теплому темному місці 10-11 днів, потім її проціджують, додають мед або цукор, і оцет вистоюється ще 60 днів, доки стане прозорим.
Інгредієнти
- на — 400гр. яблук
- води (кип'яченої або фільтрованої кімнатної температури) — 500гр.
- 100гр.меду чи цукру + — 50-100гр потім
- 20гр.чорного підсохлого хліба (шматочок)
Метод
Я роблю яблучний оцет у 3-літрових банках на першому етапі, можна звичайно і в емальованій каструлі робити, але у мене такої великої немає, тому я пристосувалася в банках 3-літрових.
На одну банку нам треба 1 кг подрібнених яблук, (підійдуть паданки, але вирізаю підгнили місця, серцевину не вирізаю і шкірку не чищу). Я тру яблука на комбайні Філіпс, можна на терці, можна ножами подрібнити їх, але не зовсім у потерть, а залишити шматочками, щоб можна було потім це процідити.
Наливаю 1,25 л води прямо з-під крана, але у нас вода хороша, тому я її і не кип'ячу, якщо вода погана, то швидше за все треба або кип'ячену або фільтровану. Додаю на цьому етапі 250гр цукру (можна мед, але мені шкода його на цьому етапі, а ось пізніше я вже мед додавати) і 2 шматочки сухого бородинського хліба. Перемішуємо все це, одягаємо на шийку банки марлеву пов'язку, т.к. заведеться мошка і ставимо в темне та тепле місце. У мене стоїть біля батареї в спальні, куди не потрапляють прямі сонячні промені і я банки обернула рушником, але шийка при цьому залишається відкритим для доступу повітря. І залишаємо це все тинятися на 10-11 днів, при цьому 2-3 рази на день перемішуємо довгою ложкою цю суміш.
Більше, ніж я написала пропорції для 3-х л. банки не намагайтеся додавати в банку, інакше полізе через верх, я вже через це пройшла.
Я не збиралася виставляти рецепт, тому покрокових фото у мене немає, сьогодні ось минуло 7 днів, як стоять мої банки.
Це я тільки дістала банку
Це я її перемішала, видно що суміш осіла
Після закінчення 10 днів я це все проціджу через кілька шарів марлі, сіллю в одну банку, додам 125гр меду на кожну 3-літрову банку, які були на першому етапі (а можна знову ж таки цукор), і поставлю в темне і тепле місце (шийка обв'язати) днів, може, і довше. Тут головне не поспішати. Він має стати прозорим, ось тоді ми його акуратно переливаємо у пляшки, закриваємо кришками та ставимо у прохолодне місце. Щоб осад не потрапив у пляшки, радять використовувати трубку, ну як водії зливають бензин.
Згодом оцет набирає градус. Я в ньому наполягаю в невеликих ємностях часник, стрюк, та все, що тільки під руку попалося - все туди. Через час все це дістаю і викидаю, а оцет використовую для заправок у салати, м'ясо якось маринувала. У мене тут принцип такий, найкраще в оцет накидати, але через деякий час все це дістати і викинути, а настояний оцет залишити вже без добавок. Мене так навчив один знайомий, який займається всякими настойками на спирті, а він уже знається на настоянках.
Загалом писати довше, ніж робити, єдине, що я чітко зрозуміла в цій справі, що перші 10 днів на початковому етапі має бути тепло інакше процес може сильно затягнутися і результат не дуже. Зараз ідеальна температура для оцту, блукає дуже швидко.
Напишу початкові пропорції, може хто робитиме у більшому обсязі
:
Оцінка рецепта
Питання й відповіді
Скільки яблук, води і цукру класти в трилітрову банку?
Авторка кладе на одну 3-літрову банку 1 кг подрібнених яблук, 1,25 л води, 250 г цукру (можна мед) і 2 шматочки сухого бородинського хліба. Більше в банку не додавати, інакше полізе через верх.
Як зробити яблучний оцет у домашніх умовах?
Яблука не чистять і серцевину не вирізають, лише гнилі місця; натирають або подрібнюють шматочками. Додають цукор або мед та шматочки сухого бородинського хліба. Горлечко банки обв'язують марлею, ставлять у темне тепле місце на 10-11 днів і перемішують 2-3 рази на день.
Що робити після першого етапу бродіння?
Суміш процідити через кілька шарів марлі, додати мед або цукор, обв'язати горлечко марлею і не чіпати 60 днів, а може й довше. Коли оцет стане прозорим, обережно перелити в пляшки, закрити кришками і поставити в прохолодне місце.
Чи потрібне тепло для бродіння?
Авторка пише, що перші 10 днів має бути тепло, інакше процес може сильно затягнутися, а результат буде не дуже.
Схожі рецепти
Олечка! Спасибо за рецепт!
Я вот, честно, даже не догадывалась, что яблочный уксус можно приготовить самому
Буду исправляться! тем более, что я яблочный больше люблю, чем простой.
Наташа, вот попробуй хоть одну банку сделать. Очень просто на самом деле. Я первый раз пару лет назад тоже с опаской делала.
Дуже дякую!
Ну раз я начала эту тему, то буду отчитываться дальше.
На данном этапе я процедила свои 3 банки 3-х литровые и у меня вышло 2 банки, в которые я добавила по 180 гр сахара.
Банки накрыла марлей и убрала под кровать на 2 месяца. Время от времени, конечно, я буду поглядывать на банки, чтобы знать что там происходит.
Оля, ты меня убедила! На следующей неделе поставлю и я баночки. Яблок в этом году уродило море!
Инна, ставь. Всё получится, тут то и делать особо нечего ![]()
Наташа, я точно не знаю что надо делать с этой уксусной маткой. В интернете пишут, что это хорошо если она образовалась, значит все процессы идут правильно. У меня в этом году в одной банке, самой первой которую я ставила, тоже образовалась уксусная матка. Я после процеживания забыла всыпать сахар и поставила банку в темное место, а потом меня шибануло про сахар, я достала банку, она стояла уже 5 дней, а сверху уже довольно плотная матка была. Я добавила сахар, а её выбросила, теперь думаю, может и не надо было?
А я хочу в этом году сделать уксус из синего винограда, только вот не знаю как с отоплением будет. Виноград поспеет в октябре, а отопление включают у нас поздно.
Я прочитала в интернете, что матку не надо выбрасывать и после процеживания положить в банку, но как долго она там должна быть, не написали. Еще читала, что она может погибнуть и опуститься на дно (это может произойти даже если просто переставить банку в другое место). Это тоже не страшно, в этом случае ее надо выбросить.
Я первую партию уксуса из виноградных листьев уже разлила по бутылкам, он вкусно пахнет и абсолютно прозрачный, но не очень крепкий. Прочитала, что крепость увеличивается со временем. Так что жду. Очень интересен результат:)
Да, и еще, может кому интересно. Я в Ашане купила большие банки для уксуса 4,6 литра - очень удобно (и крышка там твист-офф).
На счёт, что вкусно пахнет. Достала я банки с уксусом процеживать, а ребёнок спрашивает, что это за жижа, но вкусно пахнущая.
Оленька, я поставила сегодня одну банку, но возник вопрос: насколько теплым должно быть место? Просто я поставила в спальне под туалетный столик, света там почти нет, но спальня у нас совсем не жаркая. Лучше в кухню переставить?
Инна, если есть место теплее, то переставь на первые 10 дней в тепло. А банку обверни тканью да и всё.
Понятно. Спасибо. Переставлю в кухню. Там не просто теплее, там после обеда - почти Африка. :)
Вот и хорошо, выиграется как хороший самогон
Олечка, первый этап прошел нормально. :) Сегодня процедила содержимое банки, получилось 2л жидкости. Добавила 60г мёда и 65г сахара и поставила банку в самый дальний угол кладовки.
В телефон внесла напоминание на 30 октября: "Уксус!!!"
Инна, молодец. А вот про напоминалку спасибо за идею, я почему-то не дотумкала. Запись сделала на листке когда уксус поставила изначально.
Оля! Спасибо за рецепт!
И от моей подруги! Она уже тоже поставила.по твоим рекомендациям
Olima написав(-ла):Я в нём настаиваю в небольших ёмкостях чеснок, стрюк, да всё что только под руку попалось - всё туда.
Многие не любят яблочный уксус именно из-за запаха и привкуса. Я каждый год делаю пару баночек с острым перцем. Перец не достаю. Уксус очень вкусно пахнет перцем
Уксус с острым перцем
Дівчата, хтось буде в цьому році робити уксус? Я завтра буду ставити, бо мої запаси вже закінчилися. Яблук в цьому році у мене не має, але мені наділили їми в обмін на уксус
.
Я планую робити. Але чи вийде - хто зна. Запаси закінчуються, але часу не вистачає катастрофічно![]()
Наталочка, навіть не сумнівайся, уксус обов'язково вийде. Там з ним нічого робити, час займає тільки миття яблук. Я сьогодні поставила дві трьох литрові банки.
Дівчата, а що ви з такою кількістю того укусу робите¿ От стоїть в мене пляшка магазинного яблучного оцту, то вона в мене роки два і ще є.
В цьому році я робила гурки як в Макдональдс, то там багато яблучного оцту треба було і ще у мене в цьому році росте перець Біберія, то він також консервується з великою кількістю яблучного оцту. І ці запаси у мене були з моменту як я виставляла тут рецепт, то на довго його вистачає.