Jump to content

Recommended Posts

 

Ингредиенты:

Для тіста:

250 мл води
125 гр вершкового масла
Сіль
200 гр борошна
5 яєць

Для крему:

300 мл молока
2 яйця
2 ст.л. крохмалу
1 ст.л. борошна
200 гр цукру
200 гр масла
Ваніль
Сік половини лимона

20210214_163514.jpg

 

 

 Метод

В каструльку скласти воду, сіль, масло. Поставити на вогонь, дати закипіти і кілька хвилин прокип'ятити. Зробити слабшим вогонь і всипати борошно, швиденько добре вимісити дерев'яною ложкою. Тримати на вогні і вимішувати поки тісто не стане однорідним і при розмішуванні не стане залишати на дні каструльки легку плівку-наліт. Зняти з вогню, злегка остудити. Потім по одному додати яйця, добре вимішувати. Тобто, класичне заварне тісто: в добре тепле тісто додати яйце - вимісити дерев'яною ложкою поки яйце не розійдеться в тісті, додати наступне і так всі п'ять. Я останні 2-3 яйця вже вимішую міксером. Тісто розділити на дві частини. Одну частину тіста розподілити рівномірно в круглій формі 26 см. Випікати при 200 градусах 30 хв., духовку в цей час не відкривати. Корж повинен вирости й попідніматися нерівними "горами Карпатами". Так само випекти другий корж. 

Крем також класичний заварний:

Я в чаші міксера змішую цукор, крохмал, борошно, яйця. Добре розмішую міксером щоб була однорідна маса, трішки взбилися яйця і розійшовся цукор. Поставити суміш на невеликий вогонь, весь час помішуючи, варити поки маса не загустіє. Зняти з вогню, остудити до кімнатної температури. 

М'яке вершкове масло збити міксером до пишності, продовжучи збивати, по одній ложці додавати заварену масу. Поки попередня ложка маси не розійдеться в маслі, наступну не додавати. Додати ванільну есенцію, а в кінці вже потрішки лимонний сік. 

Збирається торт ще простіше і швидше ніж готується:

В форму, в якій пекли, покласти один корж "горами" доверху. На нього наносимо весь крем, розрівнюємо. Зверху викладаємо другий корж, теж вершинами на верх. Легесенько придавити і поставити в холодильник годин на п'ять, краще на ніч. Зверху можна притрусити пудрою, або полити шоколадом. Зараз зима, то в мене вершини були засніженими - политі білим шоколадом :)

Дуже легкий і смачний тортик для домашнього чаювання, в мене чоловік на нього говорить "один великий еклер" :)

Спойлер

Це дуже відомий і поширений "лінивий" тортик. Чесно кажучи, я думала, що у нас на форумі є цей рецепт і не планувала його виставляти, тому "гори" в мене трішки недбало политі шоколадом, лисуваті, як наші Карпати. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наталочка, дякую за рецепт! :flowerss:

Тільки прочитавши твою приміточку зразуміла чому торт називається  "Карпатка":gerlcaused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дякую, Ната :girl_curtsey: Буду дуже рада, якщо пляцок сподобається. Колись, сто років тому, читала, що це польський рецепт, у них же теж є Карпати, але і в нас він дуже популярний. Я дуже люблю еклери, але морочитися з ними лінюся, то карпатка якраз для таких ледарів як я - дуже швидко робиться :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наталочка, дуже апетитний розрiз! Таку назву торта я чула, але нiколи не звертала уваги! А цей торт таки вартий уваги! Я теж люблю еклери! Але з ними дiйсно багато вознi, i тому цей тортiк прямо знахiдка! 

Дуже дякую, що донесла до нас цей рецепт, зпеку обов"язково!

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 минуты назад, lana19 сказал:

Наталя! дякую за рецепт!:m0590(1):

:friends:Я ж обіцяла. Чесно кажучи, я була впевнена, що у нас вже є цей рецепт. Але тепер точно є :biggrin:

12 минут назад, inucya сказал:

Наталочка, дуже апетитний розрiз! Таку назву торта я чула, але нiколи не звертала уваги! А цей торт таки вартий уваги! Я теж люблю еклери! Але з ними дiйсно багато вознi, i тому цей тортiк прямо знахiдка! 

Іннуся, дякую. Так, це знаменитий смачний тортик, а ще він дуже просто і швидко робиться, ще швидше з'їдається і дуже міцно осідає потім на спокусливих місцях :m05002:Одним словом - один великий еклер! :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

То точно дуже великий еклер! Думаю що також можна робити тісто для цього торту і на рослинній олії. Зустрічав такий рецепт і не раз готував на ньому заварні тістечка. А взагалі то, одного разу куштував торт як цей, дуже ніжно та смачно!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×