Перейти до вмісту
fronya40

Папошник (он же кулич, он же паска)

Recommended Posts

Анжела сделала видео 

САМАЯ ВКУСНАЯ ПАСКА (КУЛИЧ)! ПАПОШНИК - УКРАИНСКАЯ ЗАВАРНАЯ ПАСКА (КУЛИЧ) НА СЛИВКАХ

 

 

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
47 минут назад, lana19 сказал:

Анжела сделала видео

Клас! Дякую, подивилася - наче сама спекла :friends:А я в цьому році без папошника, спробую спекти простеньку паску, без використання кухонних помічників. Але нічого, ось тільки повернуся додому - все одно спечу папошник, коли б це не було :ukr:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
20 часов назад, lana19 сказал:

Анжела сделала видео 

САМАЯ ВКУСНАЯ ПАСКА (КУЛИЧ)! ПАПОШНИК - УКРАИНСКАЯ ЗАВАРНАЯ ПАСКА (КУЛИЧ) НА СЛИВКАХ

 

 

А мне еще и комментарии в Ютубе подняли настроение. Девочки, вы умнички! А Анжеле отдельное спасибо за видео!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

8Пекла сьогодні папушник. У мене кожного разу це лотерея(  Цього разу пекла на львівських дріжджах, бо ніколи було бігати шукати "духмяну хату". Все інше як завжди, а, ще борошна дала на 20 грамів більше. І знову у мене осіли мої пасочки( Так гарно підійшли, пекла при 160 градусах годину, температура м'якуша 99 градусів. 

Зараз поставила нову порцію, цього разу борошна дала вже на 40 грамів більше, опару зробила на топленому молоці. Подивимось...

Я вже схиляюся до того, аби почати пекти в паперових формах на шпажках, і потім підвішувати їх по типу панетоне. Але у мене якесь внутрішнє неприйняття паперових форм, мені дуже не подобається паска в папері, та і розміри у тих форм маленькі 

Ось мої невдахи(

 

 

20250412_172248.jpg

20250412_171820.jpg

20250412_183325.jpg

20250412_151422.jpg

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ну, наче, слава Богу, цього разу вдалися) такі пухкі, що бочка відразу приминаються, доводиться гарячими крутити їх на подушках щоб не деформувалися. Ну от що їм не так першого разу було?

 

20250413_003419.jpg

20250413_001909.jpg

20250413_001848.jpg

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Наталя, які гарні! Великі, пухкі.

Піду рецепт Анжели дивитися, бо скільки років тільки свій печу. 

 

Подивилася і коменти почитала. Агонь! Лана, дякую!!!

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Світлана, рекомендую спробувати! Цей папушник заслуговує бути в святковій великодній корзинці! 

Якщо цікаво, з моїх власних вражень та висновків:

- тут, як ні в якому жодному рецепті, відчувається різниця між ручним замісом та замісом в хлібопічці. Крюком в комбайні не місила, тому не скажу. При ручному замісі паска виходить більш збитіша, важча, але ніколи не осідає, я навіть пекла один великий папушник з кілограма тіста. А при замісі в хлібопічці тісто дуже пухке, але ж і дуже здобне. Якщо пекти маленькі пасочки, то можливо, вони швидко пропечуться і не осядуть. Я ж люблю великі паски, то і печу в великих формах. В одну форму вкладаю десь 710 грамів тіста. Готова пасочка дуже ніжна, м'якусінька, але дуже здобна, важка все ж трішки зменьшується в об'ємі. На виході у мене виходить пасочка приблизно 670 рам. Найсмачніша вона через пару днів після випікання.

- кожного року печу за двома рецептами: папушник та паску з олександрійського тіста. Це дві кардинально різні паски. Олександрійська дуже пухка і легка. Печу в тих самих формах, олександрійська виходить в двічі більша за розміром, ніж папушник з того ж самого об'єму тіста. Але вони наскільки різні, що відмовитись від якоїсь одної я не можу)

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Наталя, дякую за подробиці. Я свою паску замішую тільки руцями, бо мій комбайн таке важке глиняне тісто не візьме, що там говорить про хлібопічку. В мене ж тіста на 1 заміс 2,5 кг!!! Це як раз на протвінь без різниці розміру форм.

Я знову буду пекти на замовлення свою паску. Якщо получиться, то може спробую щось інше.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Я замішую в мисці,але з допомогою насадок міксера. Але ж,звісно,допомогаю руками. Теж робила завжди багато,десь на 1.5 л рідини,але в цьому році буде 1 штука. Щось зовсім нема бажання щось робити. Я навіть торт ,уперше за 30 останніх років,на день народження доньки не пекла, а купила...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
3 години тому, fronya40 сказав:

Я замішую в мисці,але з допомогою насадок міксера. Але ж,звісно,допомогаю руками. Теж робила завжди багато,десь на 1.5 л рідини

Ого, оце ти герой! Я руками скільки здобного тіста не вимішу. Я максимум, що можу вимісити - це 3 кілограми тіста на хліб тартін. Там я мішу виключно руками, мішу повітряним замісом і води додаю в процесі замісу ще грам 100-150 поверх рецепта. І там у мене руки відпадають і в спині кілок. А здобне тісто я так добре руками не вимішу, мій ручний заміс не порівняти з замісом у хлібопічці. Тут я краще зроблю два заміси в хлібопічці, ніж один руками.

3 години тому, fronya40 сказав:

Щось зовсім нема бажання щось робити. Я навіть торт ,уперше за 30 останніх років,на день народження доньки не пекла, а купила...

Це правда, сил і бажання щось робити немає. На фоні загального треша і війни я ще у березні похоронила маму. Депресія і стрес накрили, але я зрозуміла, що ніхто, крім мене, мене в пучок не збере. Тому сім'я, робота, паски, крашанки, віра у вищу справедливість тримає нас на плаву. Колись все має стати нарешті добре, тримаймося.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Мені головне почати,а там далі легше піде. Я можу і частками робити,цілий рітуал. Один шматок тіста,другий.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 13.04.2025 в 11:46, Магда сказав:

рекомендую спробувати! Цей папушник заслуговує бути в святковій великодній корзинці! 

:56:

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 21.04.2017 в 20:42, fronya40 сказав:

Открыла старую книгу Українських страв- все бабы и папушняки завариваются.А одна просто заваривалась мука кипятком водой...

Но везде написано,что в муку льют кипяток,а я делала наоборот.может и неправильно,но результат мне нравится,но надо попробовать,может так удобней.

Так, це "класика" заварного тіста. Що б гарантовано не було комочків треба зразу змочити муку для заварювання частиною (1/3 -1/4 від загального об'єму ) теплої (до 70°С) води чи молока, а вже потім залити кип'ятком. Та і не обов'язково ждать коли прям закипить і (недайбог) ще з біжить, головне щоб температура була значно вище 70°.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 21.04.2018 в 14:08, Qween сказав:

Тесто, которое расстаивалось 50 минут заметно богаче по вкусу, чем тесто, которое расстаивалось 1,5 часа.

Це щось взагалі не зрозуміло...мо ж навпаки? І опару стараються подовше тримать, що б набрала смаків притаманних заквасці, мінімум при мінімум часа 3-4. Меньше одного часа це є опара?? Тут і наніч залишають підходить для цього.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 16.04.2020 в 23:18, vika23 сказав:

единственное в молоко  добавила 50 гр сливочного масла при заваривании .решила как в эклерах будет неплохо

Це варіант як з не жирного молока зробити аля_слівки? Воно працює?

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Працює. Я ж робила замість молока - вершки,збирані з домашнього молока

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Треба робить. Самий багатосторінковий рецепт, напевно одні похвалюшки і спасибки.

Раніше робив по рецепту Светти- госпожи, заварну і мясоєдівску, і по своему рецепту. У кожній свої плюси.

Що тут цікавого і які питання.

Багато борошна на заварку, майже третина. Не дуже виходить гливка? Опари по суті нема, ті 30 хвилин як раз тільки для активації дріжджів. Сметана - гарне рішення, хоча часу мало для роботи її мкб, надо спробувать. 

Не зрозуміло як вводить дріжджі, як правило їх розчиняють в молоці, а тут як? Молока і так мало для заварки, що б відділити частину. Просто посипають грудочками у "кашу" з сметаною (до речі жирність її яка?). А цукор розійдеться там? 100 гр, це не ложка для "старту". 

Саме головне - куди дівати білки? Зефірки-суфлешки - це не для мене)

А "масло слівочноє" в рецепті 200гр , а в описі - маргарин. Опечатка? Це ж різні масла? Його розтоплюють, чи так, кусками при замісі?

Буду робити в хлібопічці половинну порцію. Першу партію по рецепту, потім з апгрейдом. Цукр мабуть зразу зменшу в опару, нам завжди за  солодко. І трохи вершкового масла в молоко для жирності. Цікаво як поведе себе жир в заварці і опару. А і додам секретний інгредієнт - куркуму для жовтявого колеру тіста. Дрібку. Света навчила)). Мо ж трохи більше ізюму і сухофруктів.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Перший - пішов.

Все як по рецепту майже. Вилучив з опари 50 г цукру, замінив на молоко. Гарно розчинилися дріжджі зато + сметана і залишок цукру. І + один жовток, бо яйця невеличкі, рівно 103 г всі 6 штук. Ізюм і курага по 50, вдвічі більше за рецептом, замочив у коньяку, обсушив, присипав мукою... По росчету 11.5 шт. форм 120 грамових, в останню, 12ту  кинув лиш 85 грн. Полінився розгладить шапочки(((

Дуже швидко підходило все. 30" опара, і по 30" тісто з 1 обминкой. В формах у духовці десь 45-50 хвилин. Випічка з холодної 15"+15". 

Завтра верх покрасю глазур'ю.

IMG_20250417_173713.jpg

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

×