fronya40 15 928 Опубліковано: 29 квітня, 2016 тема про пасхальный хлопоты, так что можно и это сюда вставить))) Это с Википедии. Па́ска, також — баба, папушник (грец. πάσχα) —великдневий обрядовий здобний хліб, що виготовляється в Україні та ареалах традиційного розселення українців.. Зазвичай пасок випікають кілька, різних розмірів, часом для кожного члена родини, і обов'язково одну велику — для всіх . Для випікання пасок є спеціальні форми — керамічні пасківники (зараз використовують і звичайні кастрюлі). Пасківники змащують смальцем або вершковим маслом, на третину наповнюють тісто і дають «підійти». Потім оздоблюють прикрасами з тіста. Садовлять паску і виймають її з печі з молитвою. Бажано, щоб під час випікання пасок на кухні панували тиша і спокій, щоб до плити підходило якомога менше людей, не гупали двері і не брязкотів посуд. Раніше процес приготування паски займав цілу добу. Так, в середу ввечері готували опару для паски. Яйця завчасно вбивали в окремий посуд і залишали трохи постояти. Тоді жовтки червоніли і паска була жовтішою. Замішену опару ставили на ніч в тепле місце, а вночі прокидалися й дивилися, чи досить вона тепла, чи гарно росте. Зазвичай, ставили на лежанки. «Якщо ті були надто гарячі, то підставляли брусочки, аби опара не підварилась. А вже вранці в Чистий четвер до опари додавали борошно і замішували тісто. Протягом всього року завжди залишали для пасок найкраще борошно. Замісивши, тісто лишали на 4-6 годин рости. Потім вже з готового тіста виробляли паски у циліндричних формах, знову лишали їх ще на 2-3 години доростати. В той же час розтоплювали піч і ставили пекти паску приблизно на 40-50 хвилин» Сьогодні випікання паски займає значно менше часу. Достатньо в середу звечора замісити тісто, розвівши в магазинних дріжджах, і покласти його в тепло, аби на ранок, щойно прокинувшись, можна було одразу замішувати паски і ставити їх до печі. Паски печуть у Страстну п"ятницю. Як тільки господині посадять паски в піч і загнітять їх свяченою вербою, вони йдуть на город і садять розсаду — «щоб капуста була здорова, як паска». Паски в печі вони накривають хусточками, які потім зберігаються і, як треба, вживаються на підкурювання від бешихи. Якщо верх паски западе або вона виявиться порожня всередині, то це віщує нещастя — хтось, кажуть, помре в цьому році. Самі ж паски пеклися так: робили опару на молоці, до опари додавали муки та яєць і місили тісто. В тісто клали імбир: жовтий і білий; жовтий — для «краси», а білий — для «духу». Додавали ще настоянки на шафрані. Виробляючи паски, клали їх у високі форми, а зверху накладали хрест із тіста і «шишки». На якийсь час ці форми з пасками ставили в тепле місце — «щоб паски посходили». Коли паски вже посходили, їх садовили в напалену піч. Паски пекли завжди з білої пшеничної муки і тільки один раз на рік — на Великдень. Поки замішане для паски тісто росте, його накривають рушником, і зверху у вигляді хреста ставлять свячену напередодні в неділю вербу. А перед тим, як покласти паску пекти, у форму складуть навхрест два колоски освяченої на останню Трійцю пшениці. Існує також переконання, що якщо до оселі, коли господиня вийматиме з печі паску, зайде хтось чужий — то поганий знак. Готовність паски перевіряють, обережно встромивши в неї тоненьку трісочку: якщо вона суха — паска готова. Аби верх паски не підгорів, можна (коли він достатньо підрум'яниться) покласти на нього змочений у воді кружечок паперу. Особливим різновидом є сирна паска - спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, та з літерами «ХВ», що має означати перемогу Христа над смертю та його Світле Воскресіння. Подібними до української паски стравами у сісдніх культурах є: куліч (рос. кулич) — Великодній хліб у Росії; паска (рум. Pască) — традиційна румунська випічка, що складається з яєць, свіжого сиру, родзинок і цукру, яку особливо часто готують на Великдень; козонак (рум. Cozonac) — традиційний румунський та болгарський пиріг, який готують на Різдво та Великдень; мазурки (пол. Mazurek) — традиційне польське Великоднє печиво. 6 SanaT, llarisav, Grypana та 3 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
SanaT 6 343 Опубліковано: 29 квітня, 2016 @Grypana, Ну да тот же кулич только в профиль))) 2 fronya40 та llarisav reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 928 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Поставила я заварное тесто,а сама читала другие форумы. Сначала нашла книгу укр.кухни 100 летней давности. А потом вот что нашла и притащила вам. Валерий Войтович "Украинская мифология" Пасха (Паска) - слово еврейское, измененное греками и в таком виде перешло в наш язык. В целом, это -- 1) христианский праздник Воскресения Христового. Пасхой завершается семинедельный Великий пост, который готовит верующих к достойной встрече праздника; 2) кислый или сладкий хлеб, который готовят на <Вэлыкдэнь>. Паска с медом называется медовой; без меда и сахара - кислой. Митрополит Иларион (Огиенко) пишет "Украинцы паской называют <вэликодню> булку, освяченную в церкви после <великодней> службы, которая заканчивается с восходом солнца. Патриарх константинопольский Еремия, находясь в Украине, обратил внимание на наш обычай святить паски и мясо на <Вэлыкдэнь> и назвал его еретическим; по этому поводу в 1591 г. целый украинский епископат издал грамоту к украинскому народу". Этот обычай был запрещен под страхом проклятия, но это не вывело стародавних традиций. Вскоре грамоту 1591 г. отменили. 2 SanaT та Kira reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Kira 2 477 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Поставила я заварное тесто,а сама читала другие форумы[/ Я уже поставила пасочки на расстойку в формочках и тоже зашла почитать форум:) 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Izvarina 8 102 Опубліковано: 30 квітня, 2016 А у меня тесто на первой расстойке стоит))) 3 Kira, N@T@ та Vilapo reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Grypana 8 866 Опубліковано: 30 квітня, 2016 А у меня уже вторая партия дорасстаивается. Первая пойдёт на вынос сейчас. И Сусликовая творожная в холодильнике загорает уже. 2 Сусля та Kira reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 928 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Тоже поставила,и вот только закончила последний замес,с изюмом,и так побольше положила- звонит дочка и просит вообще не добавлять изюм....ее парень не ест...а они уезжают гулять на несколько дней и как же без пасочек????? Вот пришлось ставить вторую партию,а теперь думаю- кто же это все съест????уверенна,что я....но я же на диете.....наверное заморожу часть теста пока вам писала- нашлося решение вопроса 1 Izvarina reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
N@T@ 3 842 Опубліковано: 30 квітня, 2016 А у меня тесто на первой расстойке стоит))) И у меня))) Необычность в том, что мы сейчас в Трускавце , живем у моих родственников ( родственники уехали на юбилей), я с собой взяла все продукты и решила все же испечь пасочки. Ну не могу я бехз этого ритуала. В прошлом году в АТО пекла, жалко , в том году не получилось 4 Kira, lana19, fronya40 та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Grypana 8 866 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Лиля-Люлёк морозит готовые пасочки. И даже очень они потом быстро едятся)) 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Natali06 18 118 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!! 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
AlenaT 2 375 Опубліковано: 30 квітня, 2016 И я похвастаюсь! У меня вчера впервые за три года получился Мясоедовский именно такой, как описан у Изюминки!!! Тесто было бесподобное, замесилось за 15 минут насадкой К от Кенвуда! Прям видела, как этот шелковистый колобок отстает от стенок дежи))) Расстоялся красиво, выпекся отлично!!! А еще я сразу за ним сделала Кулич на сливках! Хотите посмеяться? Я ж в последовательность действий сначала не очень вчитывалась, а когда начала делать- оказалось, что это почти то же, что и Мясоедовский, только на сливках и все действия за раз делаются! Но какой же он пушистый и мягусенький вышел! Вот теперь думаю: это я недопекла или он такой и должен быть? Щас пойду в нужную тему и спрошу!!! Вкусы еще не сравнивала. Это я к чему рассказываю: пекла вчера, в Страстную пятницу! Так боялась, что ничего не получится! И так здорово все получилось, как никогда!))) 9 fronya40, valuhka, Фрезия та 6 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 928 Опубліковано: 30 квітня, 2016 @AlenaT,здорово!! Так приятно!! Надо тоже попробовать это мясоедовский,так его все хвалят! Или на сливках уже сразу раз это одно и тоже! А мои в духовке стоят - запах...голова кружится Я по совету Ларисы купила коричневые бумажные формы,в общем решила все испечь( это все жадность....). 4 lana19, nestr, Natali06 та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
AlenaT 2 375 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Тань, и как бумажные формы себя ведут при выпечке? У меня соседкина дочка пекла, говорит, непривычно, формы на разные боки деформируются... 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 928 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Мои пасочки готовы! Пекла в бумажных формах. Все хорошо,но мне все же привычней в металлических...дело вкуса... Ой,@AlenaT,увидела твой вопрос. Не деформировались,у меня были они плотные такие. Но мне красивее вот так,в метал.форме. И украшать приятней. 10 llarisav, Kira, lissaKi та 7 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Vilapo 8 029 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!! А чего это ты нашими хлопотами полюбуешься, а сама что не хлопочешь? Вот и я уже с пасками, справилась . Не думала что хватит сил все это осилить . После ремонта кухни вся квартира как в ремонте побывала, еще полно недоделок, но чтобы я была спокойна мой плиту на место в первую очередь поставил Вот я и успокоилась, паски есть, яйца покрашены, внуками разрисованы , а все остальное мелочи. как бумажные формы себя ведут при выпечке? Нормально себя ведут, если положить в них тесто и не разровнять то, конечно же при подъеме их перекосит из- за неравномерности распределения теста. Я в них пеку паски на подарок, очень удобно, а для себя люблю в металлических выпекать 9 Алцьона, lissaKi, fronya40 та 6 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Irina1607 216 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Тань, и как бумажные формы себя ведут при выпечке? У меня соседкина дочка пекла, говорит, непривычно, формы на разные боки деформируются... Алена, формочки бумажные ведут себя прекрасно Это у меня сегодня с утра. А это я их уже приодела немножко 10 Natali06, Kira, Vilapo та 7 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Kira 2 477 Опубліковано: 30 квітня, 2016 А вот и мои Мясоедовские 13 AlenaT, lissaKi, Grypana та 10 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
AlenaT 2 375 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Глазурь какая красивущая с такими жирными потеками!))) По какому рецепту? 2 fronya40 та Kira reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Kira 2 477 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Глазурь какая красивущая с такими жирными потеками!))) По какому рецепту? fГлазурь "Украса" из пакетика:) 2 fronya40 та Grypana reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
AlenaT 2 375 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Халявишь?))) Ты потом напиши, при нарезке она осыпается? Никак не могу найти такую глазурь, чтоб она ложилась толстым слоем, при этом хорошо высыхала и не осыпалась при нарезке! Во задача! 2 Kira та fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Izvarina 8 102 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Привет девченочки!)) хоть вашими хлопотами полюбуюсь!! Это что это такое было что?!!! Я уже тоже пасочки испекла, украсила.... уже и нет одной)))) Чуть теплой мы ее тавос... Ленуся, от имени и по поручению всех моих постоянных и мамы свежеприбывшей - респект тебе! Очень хороша, очень! 4 1 Vilapo, fronya40, Grypana та 2 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Vilapo 8 029 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Дианчик, только подумала о том, как у тебя дела ... На здоровье! Рада что рецепт тебе понравился 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Izvarina 8 102 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Дианчик, только подумала о том, как у тебя дела ... На здоровье! Ленуся, спасибо, отлично! Очень довольна! И вымесила хорошо... час месила руками до окна домесилась))) качалке спасибо, даже не захекалась))))) А ты рецепт выставляй, роскошный же, обязательно должен быть у нас 3 fronya40, Дяна та Vilapo reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Сусля 4 587 Опубліковано: 30 квітня, 2016 у меня что то пасочки еле поднимаются счас в духовку буду ставить, хоть бы там дошли 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Kira 2 477 Опубліковано: 30 квітня, 2016 Халявишь?))) Ага:)) Обычно осыпается при нарезке, как в этот раз получится - отпишусь. Она какая-то необычная получилась, раньше потеков не было и застывала дольше. Сейчас твердая и глянцевая получилась. 1 fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах