Інгредієнти:
Цукор 100 гр
Жовтки 2 шт
Мед рідкий 200 мл
Прянощі (гвоздика, імбир мелений, мускатний горіх, духм'яний перець, чорний перець горошком)
Борошно ~400-450 гр (щоб тісто було пластичним)
Цукор перетерти з жовтками до білої піни, продовжуючи взбивати, тоненькою цівочкою додати мед, ще трішки збити.
Просіяти свіжемелені прянощі, додати до суміші.
Борошно додавати частинами, добре вимішуючи , щоб не пересИпати і не забити тісто.
От і все, ні розпушувача, ні масла, мінімум інгрідієнтів, мінімум зусиль!
Тісто виходить на диво пластичним, легким і приємним в роботі.
Розкатати тісто (в оригіналі рецепта вщиною 2 см, я розкатала до 7 мм), формочками вирізати пряники, викласти на пергамент на деко, змазати взбитим яйцем з водою.
Випікати при 190 градусах хвилин 10-12, доки не зарум'яняться. Вихолодити на пергаменті.
Пряники не ростуть, добре тримають форму.
Рецепт з книги "Домашня кухня Як варити і печи?", Леонтини Лучаківської, перевидання 1910 року.