Про стерилізацію, як це роблю я. Це тільки моє бачення.
З давніх давен нам розказують про стерилізацію пустого посуду, шоб було як в операційній. І над парою, і у воді, і в духовці, і в свч, і спиртом, і оцтом і ще бохзначим. Я перепробувала все! Прийшла висновку - різниці немає ніякої. І взагалі перестала пусту тару стерилізувати за деяким винятком.
На дачі за умови обмеження питної води я мила всі банки дощовою водою з бочки. Бочка чиста, вона з-під лецитіну, тобто пластик для "пищевых целей". Банки завжди мою содою жорсткою стороною губки, в мене окрема губка для цього і коробочка з содою. Полоскаю просто водою, дома з крана.
І все. Банки я не стерелізую! Під помідори, огірки, кабачки, перець, що там ще закладаємо сире. Далі я все одно роблю тричі заливку окропом, то навіщо та стерилізація.
Під салати, які киплячими розкладаються в банки, теж не стерилізую. Можу трошки прокрутити пусті з водою грам 50 в свч, пару хвилин, але то зайве.
Під варення я банки над парою пропарюю по 5 хвилин, це завжди.
Як все закатала, то банки перегортаю догори і просто оставляю вистигати. НЕ УКУТУЮ!!! Я вже років 15 нічого не укутую! От хочте вірте, хочите ні, в мене все стоїть і не псується без того укутування! Навіщо укутувати той салат чи ікру, яку ви тушкували довго на плиті? Ну протушкуйте на 5 хвилин довше, якщо сумніваєтесь, це краще за то укутування.
Банки з кришками твіст-офф не переворачую ніякі.
Оце мій досвід, мені так зручно. А як робите ви?