Алцьона 12 061 Опубліковано: 13 січня, 2017 У наш час цей обряд і саме театралізоване дійство не збереглося. чому ж... у нас "козу" водять кожного року. Сьогодні ввечері стільки ряжених зустріла!! У нас і по організаціх ходять. https://www.youtube.com/watch?v=0axyoBV3TCs&t=4s 4 lana19, damilaj, Kira та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Явдоха 4 484 Опубліковано: 31 січня, 2017 Кхе-кхе... Тільки на дві доби вас і вистачило! Але мені дуже подобається, що багато хто за останній час перейшов на рідну мову в других темах. 1 Алцьона reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Явдоха 4 484 Опубліковано: 25 лютого, 2017 А це вам віршик Великого Кобзаря, напередодні його дня народження - 9 березня!!! Ось це свято, так свято. Но чомусь всі чипляються за свято Цеткін і Рози Люксембург... Любіть Україну краплиночку раю,Любіть її мову чудову благаю.До вас я звертаюсь, нове покоління,Ви наше майбутнє, а ваше коріння,В землі, що полита, козацькою кров’ю.Живе Україна героїв любов’ю.Любіть її гори, поля та долини,Дніпро сивочолий і гроно калини.Любіть її мову, таку солов’їну,І пісню любіть, бережіть Україну!Т.Г.Шевченко Тут кожне слово, як та перлина! Нам влада України запропонувала відтепер шанувати Великого Шевченка, а ми виємо за 8 березня, як ті вовки або неразумні діти... Я українську мову люблю через народні пісні, а вивчаю по Кобзарю. Велика Книга України! 3 inucya, bendim та fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
lana19 20 597 Опубліковано: 13 серпня, 2017 Українська мова надзвичайно багата на милозвучні слова. Ми вирішили згадати кілька кумедних словечок, які зроблять вашу мову цікавішою і мелодійнішою. Давайте покажемо усе багатство нашої мови! Непереливки – так кажуть про людину, яка потрапила в халепу, коли їй важко чи скрутно. Телепень – нерозумна, вайлувата людина; дурень, недотепа, вайло, тюхтій. Теревенити – говорити дурниці, нісенітниці. Філіжанка – те саме, що чашка, горня. Пуцьвірінок – безпере пташеня, також цим словом часто називають маленьку дитину. Вештатися – ходити сюди-туди, в різних напрямках, блукати, бродити де-небудь. Пасіювати – гніватися. Духмяний – який має сильний, приємний запах; ароматний, запашний, пахучий. Кмітливий – здатний добре й швидко міркувати, розмірковувати; тямущий. Обценьки – ручне металеве знаряддя у вигляді щипців з загнутими всередину і загостреними кінцями для витягування цвяхів. 9 Qween, Явдоха, УкраІнка та 6 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
fronya40 15 924 Опубліковано: 14 серпня, 2017 А я почула таке слово ПІНИТИ,що означає когось добре обговорювать)))) 2 Kira та lana19 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
УкраІнка 6 950 Опубліковано: 14 серпня, 2017 Пуцьвірінок , Пасіювати Ніколи не зустрічала таких слів. Буду знати. 4 fronya40, lana19, Kira та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
lana19 20 597 Опубліковано: 15 серпня, 2017 Поповнюйте свій словниковий запас неповторними українськими словами, вживайте їх вдома і на роботі, і ви вразите людей своєю начитаністю. Гайда! Анітелень – ні слова, ні звука. Красиве слово, яке точно знадобиться вам у повсякденному житті. Попросіть дітей посидіти хоч кілька хвилин анітелень, і вони точно на трішки замовкнуть, поки будуть шукати значення цього слова =) Цмулити – пити щось із насолодою. Уявіть собі ідеальну картину: ви зараз десь на узбережжі моря цмулите прохолодний коктейль/пиво… Якщо це насправді так – то ми можемо хіба що вам позаздрити. Насолоджуйтеся моментом! Видокрай – те саме, що обрій, горизонт, але значно поетичніше, погодьтесь. Уторопати – зрозуміти; сприйняти зміст сказаного чи написаного. Ви ж второпали, про що йдеться, правда?) Шибайголова – так характеризують сміливу людину, яка нічого не боїться й ні перед чим не зупиняється. Гарні синоніми: зірвиголова, відчайдух. Плекати – з любов’ю виховувати когось / вирощувати щось; викохувати. Уживається також в значенні зберігати в пам’яті, серці. Радимо вам плекати, зокрема, українську мову, бо вона цього точно варта. Так-сяк або сяк-так – з великими труднощами; недбало, абияк. Сподіваємося, що ви все робите максимально добре, а не так-сяк. Кепкувати – глузувати, сміятися з кого-, чого-небудь; насміхатися. Ми схвалюємо гарне почуття гумору, але радимо вам не переходити межу, кепкуючи з інших. Серпанок – зізнаємося, що обрали це слово саме серез співвзвучність із назвою останнього місяця літа А якщо серйозно, то воно направду гарне, і означає легку прозору тканину, жіночий головний убір або мряку, що не дає щось розгледіти. У переносному значенні – йдеться про те, що заважає бачити, сприймати щось чітко й виразно. Шубовснути – плюхнутися у воду; пірнути, роблячи сплески. От би зараз шубовснути в холоднющу гірську річку чи кришталево чисті озера 9 Алцьона, Явдоха, bendim та 6 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
damilaj 1 935 Опубліковано: 30 серпня, 2017 А для мене новими виявилися слова: Обценьки, Цмулити, Пасіювати. 2 lana19 та Алцьона reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
lana19 20 597 Опубліковано: 30 серпня, 2017 Поповнюйте свій словниковий запас дивовижними українськими словами, вживайте їх на відпочинку і на роботі, і ви вразите людей своєю начитаністю. Гайда! ХАЛĖПА – несподівана, прикра подія; біда, нещастя, неприємність. Глядіть, не вскочте в халепу! ЗАБАГАНКА – несподіване, нічим не обґрунтоване бажання, примха. ПЛОМЕНІТИ – яскраво горіти; палати, палахкотіти; у переносному значенні – вкриватися рум’янцем, червоніти, ніяковіти. Навесні багато приводів пломеніти, погодьтеся, красуні! НАГОДИТИСЯ – прийти, прибути куди-небудь, з’явитися десь непередбачено, випадково. Скоро Великодні свята, тож, саме час нагодитися до своїх друзів та рідних. КАТМА – про відсутність кого-, чого-небудь; синонім до слова “немає”. Хай у вас буде катма негараздів, а не грошей чи часу. НИШПОРИТИ – шукати, заглядаючи скрізь. Те відчуття, коли обнишпорив все довкола у пошуках пульта, а він лежав зовсім поруч. Знайома ситуація, погодьтеся ХУТКО – дуже швидко; прудко, шпарко. Надворі чудова весняна погода, а ви ще вдома – хутко гуляти! РЕМСТВУВАТИ – виявляти невдоволення ким-, чим-небудь, нарікати на когось, щось. ТЕЛЕПЕНЬ – нерозумна, вайлувата людина; дурень, недотепа, тюхтій. Сподіваємося, що вас оточує якнайменше таких людей. КРЕМЕЗНИ́Й – міцної будови тіла (про людину); дебелий, широкоплечий; міцний, здоровий (про людину або її організм); високий, грубий, коренистий (про дерево); могутній. Чоловіки, а вам подобається, коли вас називають кремезними? СЛУШНИЙ – який відповідає, підходить, найбільш прийнятний, зручний, вигідний кому-небудь за певних обставин; сприятливий. Позбудьтеся недокучливої кальки “підходящий”, і не втрачайте слушних нагод! НЕАБИЯКИЙ – який відрізняється від інших, чимось виділяється; синонім до слова “незвичайний”. Ми ще досі вражені тріумфальною перемогою наших боксерів, чекаємо від них неабияких досягнень і надалі! 5 fronya40, Явдоха, Qween та 2 others reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Алцьона 12 061 Опубліковано: 30 серпня, 2017 А для мене новими виявилися слова: Обценьки, Цмулити, Пасіювати. обценьки у нас споконвіку, а от два інших я теж не чула. Сподобалось цмулити а решту частенько вживаємо у повсякденному житті)) особливо - телепень 4 lana19, Kira, Явдоха та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Явдоха 4 484 Опубліковано: 2 жовтня, 2018 Дуже давно не писала на мові, бо боюсь схибити, наробити помилок. Ось надибала для себе і принесла Вам - https://hardreadblog.wordpress.com/2017/07/24/15-tez-dlya-movno-yazykovyh-superechok/ 3 УкраІнка, Grypana та fronya40 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
lana19 20 597 Опубліковано: 24 лютого, 2021 22-річний блогер Андрій Шимановський популяризує серед підписників у соцмережах українську мову. У своїх відео хлопець розповідає про правильні наголоси, українські відповідники до русизмів та співає пісні-чистомовки. 10000000_423032202106232_259348608604273485_n.mp4 4 Qween, inucya, Магда та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
lana19 20 597 Опубліковано: 24 лютого, 2021 "ЖУК - ЖУЧОК" - Андрій Шимановський TikTok ИГ ФБ Спойлер https://www.tiktok.com/@shymanovski?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1 https://www.instagram.com/shymanovski/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010303748536 4 inucya, Natali06, Qween та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Natali06 18 058 Опубліковано: 23 червня --Яка багата українська мова! Чи не так?..--- КАЗКА "ВОРОНИНА ВЕЧЕРЯ"...... (УСІ СЛОВА РОЗПОЧИНАЮТЬСЯ ЛІТЕРОЮ "В" .....) Ворона вперше взялася варити вечерю. Внесла велике відро води, всипала в воду вівсянку. Варила-варила, вирішила виявити винахідливість: влила вершки, вкинула вчорашній вінегрет. В відрі вирувало. Ворона вертілася всюдибіч: витягла високоякісну вермішель, відкрила вишневе варення, відщипнула вісімнадцять виноградин, відламала восьмушку ванілі. Все вкинула, вимішала... Вариво видалось вельми вегетаріанським. Ворона вирішила вкрасти вирізку. Вигасила вогонь, вирушила в “Велес”. Відважно влетіла всередину. Всі відвідувачки “Велеса”, вгледівши ворону, влаштували вереск. Виручили випадкові військові: взялись виганяти вертихвістку віниками. Втікаючи, ворона втрапила в віддалений від виходу відділ. Вгледіла “Віскас”. Вхопила. Вправно вилетіла. Вдома відновила вогонь, вкинула в відро віднайдені вишкварки, вкрадений “Віскас”. - Все, вистачить, - вимовила вголос. Вдоволена вмостилась відпочивати. Влетів ворон. - Вау! Вечеря! Вельми вдячний! - вигукнув. - Втомився, вельмишановний? Виголодився? Всідайся! - відповіла. Ворона впевнено влила вариво в ваганки*, - виглядало вдало. Ворон взявся видзьобувати. Враз - випрямився, витріщився!!! Ворона викрикнула: - Вдавився?! Викликати ветеринара?! - Води, - вимовив втишено ворон, випльовуючи вариво. Випив воду, відкашлявся. - Відпустило... - видихнула ворона. Вона відвернулась. Ворон вмить вилив вариво в відкрите вікно. - Виїв все! - виголосив, віддаючи вороні випорожнені ваганки. - Вечеря вдалась? - взялась вона випитувати. Ворон вирішив відбрехатися (вважатиме вередою, втратяться взаємини). Вдавано ввічливо вимовив: - Вдалась... Вражений... Ворона вийшла вимити ваганки . Вдивляючись в відро відверто відразливого варива, ворон важко видихнув: - Вмру... Вернувшись, ворона весело відрапортувала: - В вівторок варитиму вареники, випікатиму ватрушки! Ворон випив валер’янки... ______________________________ * Вагани — давгаста дерев’яна миска. Ваганки — зменш. до вагани @СВІТЛАНА ЛУКАШОВА 4 Olima, Аліна, Наташшшка та 1 other reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Аліна 2 Опубліковано: 11 вересня мої вітання, спільното! Слава Україні! мене останнім часом рве в шмаття від ФУНДУКА... аж іскрить з очей... геть забули про Ліщину-Ліщиночку-Ліщиноньку. кругом дундуки 2 Natali06 та lana19 reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
спокусницЯ 6 538 Опубліковано: 12 вересня 2 години тому, Аліна сказав: мої вітання, спільното! Слава Україні! мене останнім часом рве в шмаття від ФУНДУКА... аж іскрить з очей... геть забули про Ліщину-Ліщиночку-Ліщиноньку. кругом дундуки Вітаю! Не згодна, кругом люди ( це я про дундуков). Люди, які переживають еволюцію, змінюючи мову спілкування, тому суржик, це нормальна річ, як перехідний період. В нас стільки років винищували усе справжнє, українське, що потрібно не мало часу, щоб хоч щось повернути. І тут від терпіння багато залежить, бо лагідна українізація то краще цькування. 2 musinka та Магда reacted to this Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Аліна 2 Опубліковано: 1 жовтня В 12.09.2024 в 17:31, спокусницЯ сказав: Вітаю! Не згодна, кругом люди ( це я про дундуков). Люди, які переживають еволюцію, змінюючи мову спілкування, тому суржик, це нормальна річ, як перехідний період. В нас стільки років винищували усе справжнє, українське, що потрібно не мало часу, щоб хоч щось повернути. І тут від терпіння багато залежить, бо лагідна українізація то краще цькування. мої вітання! лагідна була з 14, і ті хто хотів перейшовлагідно. харків'яни, з якими я спілкуюся, ті що там живуть і виїхали, суржиком -важко -тяжко, але перейшли і я їх завжди дуже-дуже сильно хвалю і поважаю, у них шкіл практично українських не було. а от коли в Житомирі кафе Фундук, замість кав'ярні Ліщина- тут в шмаття. лагідно вже не можна, бо починаються всілякі відмазки і знову буде те саме: ви разделяєте народ і тра-ля-ля. на третьому році війни, під бомбардуваннями і тривогами щоночі лагідність стає жорсткішою. це як закривати очі на помилки на безграмотність Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах